Din topul ştirilor

30 11 2020 LC TOP 3

Potrivit sondajului de opinii, întreprins recent de Centrul „Monitorizarea socială”, numai a cincea parte dintre respondenţi consideră că Ucraina va învinge de sine stătător epidemia de coronavirus, adică fără ajutorul alor ţări. „Două treimi dintre respondenţi (62,3 la sută) sunt de părerea că Ucraina nu va fi în stare singură să se lupte cu epidemia”, a accentuat conducătoarea Centrului „Monitorizarea socială”, Olga Balakireva, citată de Ukrinform.  Sondajul s-a desfăşurat în 24 de regiuni ale ţării şi în oraşul Kiev. Au fost intervievaţi 3.020 de respondenţi.

***

Preţul mediu la energia electrică în Ucraina, în cel de-al doilea trimestru al anului curent, a fost de două mai mare decât cel din ţările Uniunii Europene, transmite Liga.net. Cele mai mici preţuri la energia electrică sunt în Norvegia şi Suedia.

***

În regiunea Cernăuţi va fi construit un modern Palat al sportului, unde vor avea posibilitate să se antreneze şi arcaşii, a comunicat Serviciul de presă al ARS Cernăuţi. Despre aceasta au discutat la Kiev adjunctul şefului ARS Cernăuţi, Oleksii Boiko, şi ministrul pentru tineret şi sport, Vadym Gutţait. În noul complex sportiv se vor desfăşura atât competiţii naţionale, cât şi internaţionale la tragerea cu arcul, iar acestea, la rândul lor, vor contribui la dezvoltarea turismului şi potenţialului cultural al Bucovinei.

***

Zilele acestea, Societatea Scriitorilor Bucovinei de la Suceava, care a organizat concursul pentru Premiile literare pe anul 2019, a anunțat câștigătorii. Juriul, format din Alexandru Ovidiu Vintilă (președinte), Doina Cernica, L.D. Clement, Mircea A. Diaconu și Brândușa-Elena Steiciuc, i-a acordat Marele Premiu Bucovina lui Ștefan Hostiuc,  pentru activitatea desfășurată în vederea promovării spiritualității bucovinene în paginile revistei „Mesager bucovinean” (Cernăuţi).

La concurs s-au putut înscrie scriitorii din spaţiul bucovinean sau originari din Bucovina, membri ai Societăţii Scriitorilor Bucovinei, care au publicat volume în anul 2019.

***

La 30 noiembrie, în ziua de naştere a lui Nazarii Yaremciuk, a fost anunţat laureatul Premiului regional, care poartă numele slăvitului cântăreţ bucovinean. În anul curent laureată a Premiului regional „Nazarii Yaremciuk” a devenit Valentyna Danyliuk. Ea se preocupă de arta vocală acum al cincilea an. A evoluat în finala Concursului naţional de selecţie pentru copii „Eurovision-2009-2010”, a participat la Proiectul „Vocea 2012. Copiii”. În prezent Valentyna Danyliuk este profesoară de muzică la Centrul pentru tineret „Victoria” din Cernăuţi.

***

În satul Osipenko din regiunea Zaporijjia a avut loc o înlocuire a monumentelor. Pe postamentul care până în anul 2014 a stat figura de ghips al lui Lenin, zilele acestea a fost fixată sculptura Hristos Mântuitorul. Pentru această sculptură enoriaşii au adunat 25 mii grivne. Urmează să fie amenajat teritoriul din preajma monumentului.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

30 11 2020 LC TOP 130 11 2020 LC TOP 2

Добавить комментарий