Dodon condamnă Rezoluția ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

11697920

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că votul în Adunarea Generală a ONU privind Transnistria a fost  un alt  „demers antirusesc” al guvernului. Dodon şi-a  exprimat această opinie pe pagina sa de Facebook.

„Guvernul Republicii Moldovei, controlat de Partidul Democrat, a comis un nou gest ostil antirusesc, inițiind procedura de votare de ieri de la ONU.

Coaliția de guvernămînt face uz de platformele internaționale, încercînd să-și consolideze pozițiile politice interne, puternic afectate în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc în cîteva luni. O astfel de PR-campanie a Partidului Democrat nu va avea nici o semnificație practică.

Republica Moldova trebuie să-şi consolideze statalitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, să insiste pe recunoașterea internațională a statutului său de neutralitate.

O garanție a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluționarea diferendului transnistrean şi reintegrarea țării. Încetarea operațiunii de pacificare, desfășurată pe teritoriul republicii în conformitate cu acordurile din anul 1992, ea fiind una dintre cele mai reuşite, va fi posibilă doar după ce ambele maluri ale Nistrului vor ajunge la o înţelegere cuprinzătoare cu privire la reglementarea plenară a conflictului.

Deja peste citeva luni, după alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească şi un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale, va tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală şi definitivă a conflictului, unul care ar satisface atît Chişinăul, cît şi Tiraspolul.

Sînt convins că este o poziţie împărtăşită de majoritatea cetăţenilor ţării noastre”, notează Igor Dodon pe pagina de Facebook.

Reamintim că Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, cu 64 de voturi pentru, 15 împotriva şi 83 de abţineri. Autorităţile moldovene insistă în acest document asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS – despre care consideră că staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, conform canalelor media citate. Împotriva rezoluţiei s-a pronunţat Federaţia Rusă, care a solicitat amânarea examinării acesteia pentru următoarea sesiune. Reprezentantul Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a spus că proiectul rezoluţiei prezentat de Chişinău nu este susţinut nici măcar de întreaga societate în Republica Moldova, făcând referire la unele declaraţii în acest sens ale preşedintelui Igor Dodon. Rusia mai consideră ca o asemenea rezoluţie va împiedica procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Reamintim că Igor Dodon insistă pe menținerea operațiunii de pacificare de pe Nistru, în calitate de garanție a păcii şi securității cetățenilor. Potrivit lui, această misiune reprezintă un element important al acordurilor încheiate în formatul „5+2”, pe parcursul ultimilor doi ani.

Lasă un răspuns