Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi în estul separatist. Zelenski promite o ripostă severă

images_cms-image-000071251

Doi soldați ucraineni au fost uciși, iar alții opt au fost răniți în noaptea de joi spre vineri, în Donbas, președintele Volodimir Zelenski promițând ca urmare „o ripostă severă”.

Doi soldaţi au fost ucişi în tiruri de artilerie în apropierea localităţii Novolugansk, situată la 50 km nord-est de Doneţk, unul din fiefurile separatiste proruse, potrivit unui comunicat difuzat vineri de administrația prezidențială.

Zelenski a plasat responsabilitatea în acest caz „mercenarilor” ruşi şi a denunţat o „încălcare flagrantă” a acordurilor de pace de la Minsk semnate în 2015.

„Folosirea artileriei demonstrează o pierdere cel puţin în parte a controlului asupra mercenarilor. Sperăm că partea rusă va prelua din nou controlul asupra acestor unităţi”, a declarat preşedintele, citat în comunicat.

„Aceste tiruri ce au vizat militarii ucraineni sunt o tentativă evidentă de a submina încă o dată procesul de negocieri privind încetarea focului. Oricine ar fi dat acest ordin, forţele ucrainene vor riposta sever şi potrivit situaţiei”, a adăugat Zelenski.

Miercuri, cu câteva ore înainte de o nouă rundă a negocierilor de pace de la Minsk, armata ucraineană a anunţat că trei soldaţi ai săi au fost ucişi în ultimele 24 de ore în estul ţării în confruntări cu separatiştii proruşi.

Joi, o purtătoare de cuvânt a anunţat elaborarea de către administraţia Zelenski a unei noi „foi de parcurs” privind reglementarea conflictului. Această nouă „foaie de parcurs” ar urma să fie prezentată în cadrul unei reuniuni a negociatorilor la Minsk pe 19 iunie.

Lasă un răspuns