Două treimi din îmbolnăvirile de cancer ar putea fi cauzate de mutaţii întâmplătoare ale celulelor.

42293671 - broken down young cancer woman sitting at home with friend

Aproximativ două treimi din îmbolnăvirile de cancer nu pot fi evitate, chiar dacă bolnavii au avut un stil de viaţă sănătos, se arată într-un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, publicat de revista Science. Asta deoarce cele mai multe cazuri de cancer sunt urmări ale unor mutații întâmplătoare suferite la nivelul ADN-ului celular atunci când celulele se reproduc.

Echipa de cercetători din Statele Unite susţine că marea majoritatea a îmbolnăvirilor oncologice apar din senin, din cauza apariţiei unor “defecte” atunci când se multiplică ADN-ul. Atfel spus, unele îmbolnăviri de cancer sunt provocate mai degrabă de “ghinion”, decât de factorii ereditari sau stilul de viaţă.

Pentru a putea studia mutaţiile care duc la dezvoltarea celulelor anormale în cazul a 32 de tipuri de cancer, echipa a dezvoltat un model matematic folosind date obținute în urma secvențierii informației ADN. După ce au analizat rezultatele, experţii au aproximat că 66% din mutațiile produse în cazul bolnavilor oncologici sunt rezultatul unor erori de copiere celulară, 29% au fost cauzate de stilul de viață și de factorii de mediu, iar 5% din cauza bagajului genetic moștenit. Ei au sugerat, totodată, că aceste cifre sunt valabile la nivel global.

Descoperirea vine să explice de ce cancerul afectează de multe ori şi persoane care urmează un stil de viaţă săntos şi care nu au avut în familie bolnavi de această maladie.

Potrivit coautorului studiului, Dr Bert Vogelstein, de la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, declanşarea acestei afecţiuni ar putea avea loc indiferent de cât de perfect ar fi mediul, scrie The Telegraph. Cu toate acestea, el a adăugat că specialiştii trebuie să continue să încurajeze populaţia să evite factorii de mediu şi stilul de viaţă care cresc riscul dezvoltării mutaţiilor canceroase.

Pe de altă parte, Martin Nowak, profesor de matematică şi biologie la Universitatea Harvard, a lăudat autorii studiului pentru demersul lor, dar a explicat că ştiinţa este departe de soluţiile pentru cancer.

Totodată, el a adăugat că va mai dura ceva timp până când vom afla care sunt proporţiile exacte ale factorilor care declansează afecţiunile oncologice, respectiv câte dintre mutaţii sunt aleatorii.

Sursa: vocea.biz

Добавить комментарий