Energia solară în stepele Ucrainei. Țara noastră va îmbrățișa energia verde.

solnichna_energia

„Independența energetică este o prioritate națională pentru Ucraina” declara Sergiy Savchuk, șeful Agenției pentru Eficientizarea și Economisirea Energiei din Kiev. ”De aceea energia regenerabilă este o prioritate pentru Guvernul Ucrainei”

În luna iulie, ministrul mediului din Ucraina, Ostap Semarak, a dezvăluit planul de a construi o centrală solară și o alta pe biogaz pe terenul fostului reactor de la Cernobyl. Anunțul a venit în urma dorinței parlamentului de a deschide zona pentru dezvoltarea afacerilor și cercetărilor.

Proiectul energetic de la Cernobyl va costa circa 1,1 miliarde dolari, sumă care implică masive investiții străine. Este dorința Ucrainei de a-și dezvolta capacitățile de energie regenerabilă. Potrivit Planului Național de Energie Regenerabilă adoptat în 2014, guvernul dorește să-și tripleze capacitatea energetică de producție, transport și încălzire până în 2020, de la 9,3 gigawați la peste 26 gigawați. Energia verde ar alimenta 11% din energia consumată în Ucraina.

După traumatizantul eveniment din 1986 de la Cernobyl, care a afectat o mare parte din Europa, Ucraina și-a domolit ambițiile nucleare, în prezent 50% din producție provenind din cele 15 reactoare sovietice. Ucraina depinde mult de petrolul și gazele naturale din Rusia. Dar conflictele militare din estul Donbasului și anexarea Crimeii au dus la regândirea stategiei energetice. Deja consumul de gaze naturale a scăzut cu o treime din 2013.

Ucraina deține un important potențial energetic, după raportul Agenției pentru Energie Regenerabilă (IRENA), din Abu Dhabi, Emiratele Arabiei Unite. Cea mai mare țară din Europa,primește mai mult soare decât Germania, unde panourile fotovoltaice contribuie cu 40 de gigawați. Ucraina deține o bună infrastructură energetică, inclusiv linii de înaltă tensiune între Cernobal și Kiev, declara Dolf Gielen, directorul IRENA.

Însă mediul economic este mai puțin favorabil. Necesitatea de energie a scăzut după escaladarea conflictului cu Rusia, fiind acoperit de facilitățile nucleare și pe combustibilii fosilii existente. Prima faza a implementării Planului din 2014 constă în 51 de centrale solare și 15 pe bază de vânt cu un cost estimat la 7 miliarde dolari.

„Finanțarea energiei regenerabile în Ucraina este comparabilă cu investiții în anumite părți din Africa» declara Gielen. «Investitori ca Banca Mondială pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar fi interesați dar centrala de la Cernobal nu poate fi doar un proiect comercial.”

În Rusia situația este diferită. Pe teritoriul însoritei Crimeea există o capacitate de 300 megawați de panouri solare. Dar în alte părți energia regenerabilă este inexistentă. Hidrocentralele deja furnizează 17% din consumul total, iar până în 2020 alți 4,5% din energie vor fi regenerabili, după spusele Kremlinului. Energia regenerabilă în Rusia este datorată depărtării Siberiei de rețeaua națională.

Sursa: ro.blastingnews.com

Добавить комментарий