Examenul din august pentru pedagogi

Screenshot_3

Funcționarii trec în revistă pregătirea școlilor către noul an de învățământ. Este un examen organizatoric și tehnic pentru administrațiile instituțiilor de învățământ mediu general. Foarte rare sunt cazurile când membrii comisiei apreciază cu notă negativă eforturile depuse în timpul verii de către administrația, colectivul pedagogic, lucrătorii tehnici și chiar părinții în vederea creării unor condiții bune pentru procesul de instruire și educație a elevilor. Însă, există și probleme, care nu țin de reparații, de întărirea bazei materiale, dar urmează să fie rezolvate până la 1 septembrie.

Încă la sfârșitul precedentului an de învățământ în raionul Noua Suliță s-a răspândit vestea alarmantă că în școli s-au creat multe locuri vacante, care, în condițiile de astăzi, cu fluctuație mare a cadrelor, e cam greu să fie solu- ționată. Șefa Secției raionale de învățământ, dna Adela Rusnac, a explicat:

– Putem spune că mai toate locurile vacante sunt deja ocupate. Rămâne să angajăm încă doi pedagogi și problema s-a rezolvat. Există speranța că vom reuși să facem aceasta până la 1 septembrie.

Clădirea Școlii medii incomplete nr. 17 din orașul Cernăuți cu limba română de predare este veche și pentru a o menține în stare bună mai în fiecare an sunt alocate sume însemnate. Doamna directoare, Ludmila Pușcariova, a subliniat:
Screenshot_1

– De la Secția orășenească de învățământ nu s-au repartizat mijloacele cerute. Am avut posibilitate să reparăm plafonul coridorului, iar podeaua s-o acoperim cu plăci de ceramică. În acest caz s-au străduit părinții elevilor, pentru care fapt le și suntem recunoscători. Deși școala este situată în suburbia Roșa Stânca, probleme în privința cadrelor pedagogice nu există. Ne bucură faptul că în clasa întâi avem 11 elevi. Dacă pentru școlile din centrul orașului o astfel de cifră trezește îngrijorare, pentru noi ea înseamnă o speranță: copiii românilor din suburbie doresc să învețe în limba maternă, iar pentru aceasta le-am creat toate condițiile.

Veche e și clădirea Școlii medii nr. 1 din Ciudei, raionul Storojineț, dar întotdeauna serveşte drept exemplu pregătirea ei către noul an de învățământ. Domnul director Radu Petrașescu a susținut cu bine „examenul”:

– Comisia a trecut deja în revistă pregătirea școlii pentru noul an de învățământ. Impresiile sunt bune. De data aceasta reparațiile au fost mai „modeste”, în schimb ne-am ales cu o clasă de calculatoare. La întărirea bazei materiale a contribuit și antreprenorul Vasile Omelcenko. Dar cea mai ponderabilă sumă a fost alocată comunității teritoriale unite Ciudei-Igești. Vom avea două clase întâi și două clase a zecea. În clasa a zecea au venit și absolvenți de la școlile medii incomplete din Cireș și Budineț. Deci, ne menținem la nivelul cuvenit.

Screenshot_2

Primarul comunității Ciudei-Igești, Anatolie Pițu, a confirmat cele spuse de domnul Radu Petrașescu:

– Pentru școlile din comunitatea noastră am primit în mod centralizat de la Kiev 1 milion 44 mii grivne, pe care le-am împărțit tuturor școlilor în dependență de numărul elevilor, a subliniat domnul primar. Pe acești bani au fost modernizate cabinetele de biologie, chimie, fizică, geografie. Iată, la Școala medie incompletă din cătunul Ursoaia banii au fost folosiți în alt scop: a fost căptușită și reparată fațada clădirii, ca la iarnă în școală să fie mai cald. Conducerea comunității a decis să fie majorate salariile pedagogilor și le vom asigura și în continuare salarii decente, fiindcă merită.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий