Expertul a numit momentul, când președintele Federației Ruse a început să piardă

2 01 2023 Ф 4

Înainte de începerea războiului  în Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, era sigur că are dreptate și că va câștiga. Cu toate acestea, în momentul de față el simte înfrângerea. Politologul rus, Dmitri Oreșkin, a declarat despre aceasta la postul de televiziune ucrainean FREEDOM. El și-a amintit că, în urmă cu doi ani, a scris că „Putin este un ghinionist”. „După părerea mea, este un ghinionist din punct de vedere strategic, pentru că a ales strategia de dezvoltare a țării care duce la impas. A urmat calea sovietică, restabilind verticala sovietică, uitând unde duce această cale”, a subliniat Oreșkin. Din momentul în care Putin a început să distrugă instituțiile de stat ale Federației Ruse, parlamentarismul, presa liberă și instanțele independente, a devenit clar că va duce țara în impas.

„Și în acest sens el este un ghinionist strategic. A ales calea greșită. Desigur că anterior nimeni nu m-a crezut, pentru că a dominat ideea că Rusia se ridică din genunchi. Dar mi s-a părut evident că Putin oferea un model de dezvoltare care nu trezește interesul națiunilor moderne”, a menționat Oreșkin. Putin, după cum crede expertul, pledează pentru așa-zisa „lume rusă” slavă. Potrivit dictatorului și anturajului său, Belarus și Ucraina sunt o singură națiune. „În realitate nu este așa. Oamenii normali urmează sistemul european de valori, pentru că este mai interesant, mai bogat, mai divers, este mai atractiv în sensul dezvoltării tehnologice, științifice, de orice altă natură. Dar Putin, ca un reprezentant al clasei cekiste, vrea să trăiască „ca  în Uniunea Sovietică” pentru că acești cekiști erau atunci stăpânii țării, cechiștii și nomenclatura de partid concurau între ei. De îndată ce a făcut această alegere, a devenit clar că el duce țara în impas”, a opinat politologul.

În cele din urmă, Putin a pierdut, pentru că a condus statul nu doar în impas, ci pe o cale sângeroasă către un dezastru inevitabil. „Putin a ales calea cea mai directă spre dezastru. Acest lucru este și firesc. Dacă sub Elțin și Gorbaciov, uriașul model economic ineficient al țării s-a dezintegrat pașnic, relativ pașnic, nu fără sânge, ci cu un minim față de ceea ce se întâmplă acum, când Putin a decis să revină la realitățile sovietice și a făcut această dezintegrare și mai inevitabilă, și mult mai sângeroasă. Și acum, desigur, este un ghinionist. Avea de gând să se apere de NATO, dar s-a ales cu 1.000 de kilometri de graniță cu țările NATO. Avea de gând să ridice „lumea rusă”, dar a făcut-o toxică. Dorea să mărească numărul de cetățeni ruși, dar l-a redus. Dorea să ridice prestigiul armelor rusești, dar l-a coborât  la un nivel nemaipomenit”, a spus Dmitri Oreșkin.

Vom aminti că, din cauza războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, SUA au introdus sancțiuni personale față de președintele rus, Vladimir Putin, și față de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Kirilo Budanov, susține că împotriva lui Putin a fost pus la cale un asasinat după declanșarea războiului în Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий