Franța, Germania și Ucraina vor discuta despre desfășurarea ”căștilor albastre” în Donbas

1-2274

În luna mai a acestui an, la Aachen (Germania), în cadrul ceremoniei tradiționale de înmânare a premiului Carol cel Mare, șefii de state din Franța, Germania și Ucraina se vor angaja în negocieri privind desfășurarea unei misiuni ONU de menținere a păcii în zona Donbas. Practic, va fi o întâlnire în „formatul normand”, dar în lipsa Rusiei, scrie Pagina de Rusia.

Potrivit Kommersant, care citează o sursă apropiată de administrația prezidențială a Ucrainei, „lucrările pregătitoare“ pentru summitul tripartit de la Aachen se vor face în cadrul întâlnirii lui Petro Poroșenko cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin, pe data de 10 aprilie. Un alt interlocutor al publicației a declarat că „formatul normand restrâns” nu înseamnă că decizia finală va fi luată fără a ține cont de poziția Moscovei.

Desfășurarea „căștilor albastre” în Donbas va fi și subiectul întâlnirii din luna mai dintre președintele francez Emmanuel Macron cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Sankt-Petersburg.

Ministerul rus de Externe a confirmat că Moscova nu se opune întâlnirii trilaterale din Aachen. „Nu avem nimic împotriva acestui tip de întâlnire. Dar trebuie să înțeleagă că problema trupelor de menținere a păcii în Donbas nu se va rezolva la Aachen. Fără o decizie a  Consiliului de Securitate al ONU, nu vor exista pacificatori…”, – au subliniat surse din cadrul Ministerului de Externe rus.

Săptămâna trecută, Kremlinul a emis o declarație în numele liderilor „formatului normand“, în care a reafirmat „angajamentul față de punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk în toate aspectele sale (de securitate, economice, politice și umanitare)”.

În același timp, Rusia, Germania, Franța și Ucraina au salutat reluarea armistițiului cu ocazia Paștelui, care a intrat în vigoare la 30 martie.

Lasă un răspuns