„Gazoductul prieteniei“ ruso-turce va ocoli Ucraina şi România

627x0

Turcia şi Rusia şi-au pecetluit reconcilierea  prin angajarea unui proiect major, numit de presa rusă „gazoductul prieteniei“, în timpul vizitei liderului de la Kremlin la Istanbul, pentru a participa la summit-ul mondial al Energiei.

Rusia şi Turcia au semnat, luni, un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina, România şi Balcanii — transmite adevărul.ro

Acordul a fost semnat în cadrul unei ceremonii, în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin şi omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Acest proiect, numit TurkStream, având un un cost estimat de peste de zece miliarde de dolari, a fost iniţial lansat la sfârşitul anului 2014, după abandonarea, din cauza crizei ucrainene şi a opoziţiei UE, a proiectului South Stream prin Marea Neagră.

Înţelegerea semnată luni, prevede construirea a două conducte de gaz prin Marea Neagră, a declarat presei directorul general al Gazprom, Aleksei Miller. Capacitatea de transport a fiecăreia este de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Partea turcă ar urma să beneficeze de preţuri preferenţiale pentru gazul rusesc, în schimbul sprijinirii acestui proiect.

Добавить комментарий