In memoriam — Aplaudați-i pe artiști, aplaudați-i…

DSC_0010

Artiștii sunt petrecuți în ultimul drum cu aplauze. Este un semn de recunoștință pentru persoana care și-a trăit viața pe scenă, aducând la cunoștința oamenilor marile adevăruri ale acestei lumi și deschizându-le sufletele spre veșnicele valori.

Cu patruzeci de zile în urmă Horbova și-a luat rămas bun pentru totdeauna de la Elena Vorneanu, care a plecat la cele veșnice în al șaptezecilea an al vieții. A fost înmormântată după legea creștină și au deplâns-o foștii elevi și pedagogii, fiindcă a activat la școala din sat, lucrătorii culturii și toți acei care ani la rând au aplaudat-o pentru rolurile ei pe scenă. Da, ani la rând Elena Vorneanu a fost sufletul Teatrului popular de amatori „Miorița” de la Horbova, unicul teatru românesc în Ucraina.

Elena Vorneanu a absolvit Școala Pedagogică din Lipcani și din 1970 și până în 2013 a fost învățătoare la clasele primare la școala din satul natal. În decursul a mai bine de 30 de ani a participat la activitatea Teatrului popular „Miorița”: la început ca actriță, iar în perioada 2003-2008 – ca regizoare. Elena Vorneanu a jucat aproape în toate spectacolele din repertoriul acestui teatru amatoricesc. A fost menționată cu un premiu special pentru cel mai bun rol al mamei. În ultimii ani de viață, Elena Vorneanu, fiind bolnavă, nu mai participa la spectacole, dar ca o mamă adevărată se bucura de succesele și entuziasmul tinerilor actori amatori. Iar după ce se termina spectacolul, era invitată pe scenă și aplaudată de sala arhiplină a Casei de cultură din Horbova, alături de actorii antrenați la sărbătoarea artei teatrale.

După obiceiul creștinesc, în cea de a 40-a zi de la plecarea la ceruri a învățătoarei prin vocație, a actriței și regizoarei din îndemnul inimii, Elena Vorneanu, horbovenii aprind lumânări întru veșnica ei pomenire și cred că foarte mulți dintre aceștia și-o amintesc pe scenă, în lumina rampei, închinându-se spectatorilor, fiind aplaudată furtunos pentru jocul ei și cuvintele rostite, care le atingeau strunele sufletului, lăsând ceva luminos acolo.

Elena Vorneanu s-a stins din viață în anul jubiliar pentru Teatrul „Miorița”. Însă amintirea frumoasă despre ea deschide o nouă filă în istoria acestui minunat colectiv teatral de amatori.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий