Investigaţia pentru doborârea avionului MH17 din Ucraina, declasificată. Un român, autorul raportului

mh17_42031600

Memorandumul privind investigaţia asupra doborârii avionului companiei Malaysia Airlines MH 17 a fost declasificat, astfel că acum se ştie exact cine sunt cei incriminaţi pentru tragedie. Este vorba despre trei cetăţeni ruşi şi un ucrainean. 

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a fost desemnat de Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului în calitate de raportor al Adunării pe tema angajării responsabilității pentru doborârea cursei aeriene aparținând Malaysia Airlines (MH 17).

La paragraful 23 din memorandum sunt indicaţi şi principalii suspecţi ai anchetei, cei care au fost trimişi în judecată.

„Pe 19 iunie 2019, autorităţile olandeze au anunţat că, potrivit investigaţiei, Procurorul general al Olandei va trimite în judecată patru suspecţi pentru doborârea avionului MH17. Este vorba despre trei cetăţeni ruşi, Igor V. Girkin, Sergey Dubinskiy şi Oleg Pulatov, dar şi un cetăţean ucrainean, pe numele său Leonid Kharcenko. Girkin este un fost colonel al FSB, iar în 17 iulie 2014, data la care a fost doborât avionul, ocupa funcţia de ministru al Apărării şi comandantul armatei autoproclamatei Republici a Poporului din Doneţk. Funcţia pe care o ocupa i-a asigurat şi contact permanent cu Federaţia Rusă. 

Durbinskiy este şi fost ofiţer al serviciilor secrete ruseşti, iar în 2014 era unul dintre adjuncţii lui Girkin. Pulatov este fost ofiţer Spetznaz GRU, unitate specială a armatei ruse şi era, la acea dată, unul dintre adjuncţii lui Dubinskiy. Singurul suspect ucrainean, Kharcenko, nu are niciun istoric militar. El primea ordine direct de la Dubinskiy, pentru că la acea vreme era comandantul unei unităţi militare din regiunea Doneţk», se arată în memorandum.

 

Добавить комментарий