Istoria furtunoasă a unui ţinut de pe litoralul Mării Negre şi din delta Dunării

18 10 2021 IST 2

La 18 octombrie 1878 Rusia a luat în stăpânire totală ţinutul istoric Basarabia, cunoscut şi cu denumirea Bugeac.

Teritoriul actualului Bugeac  a făcut parte din vechiul regat Dacic al lui Burebista, ca apoi partea sa sudică să fie adusă temporar sub stăpânire romană. După ce a trecut în secolele IX-XII prin mai multe stăpâniri, genovezii încep să construiască mai multe cetăți pe litoralul Marii Negre, dar și pe brațul Chilia din Delta Dunării. Cetățile Oblucița, Chilia și Cetatea Albă au fost toate ori construite, ori extinse de genovezi. În prima parte a secolului al XIV-lea, acest teritoriu intră în stăpânirea lui Basarab I, unificatorul Țării Românești, care pe atunci se numea Basarabia. Ulterior Moldova preia aceste cetăți, mai ales sub domnia lui Alexandru cel Bun (1399-1432) și păstrează pentru această regiune, moștenită de la Basarabi, numele de Basarabia.

În 1484  Moldova lui Ștefan cel Mare este nevoită să renunțe la cetățile de la Marea Neagră și de la Dunăre în favoarea Imperiului Otoman, care denumește regiunea Bucak (adică Bugeac), însemnând în turcește  „Ținut de frontieră”.

De la 1484 și până la 1812 Bugeacul, care după 1538 va include și cetatea Tighina, face parte din pașalâcul (provincie) turcesc de la Silistra. Regiunea este cedată rușilor după Pacea de la Bucureşti din 1812, împreună cu Moldova de la est de Prut.

Autoritățile imperiale rusești au alungat populația tătară și o parte din cea moldoveană spre Dobrogea, invitând în schimb din Dobrogea bulgari și găgăuzi ortodocși, iar din alte țări germani, ruși și ucraineni să le ia locul.

18 10 2028 IST 4

Între 1856 și 1878, o bună parte a Bugeacului, ca parte a județelor Cahul, Bolgrad și Ismail, au intrat sub stăpânirea Moldovei, respectiv a României după 1859. În 1918 teritoriul va trece în componența României, iar în 1940 este anexat de Uniunea Sovietică, care îl atribuie RSS Ucrainene, în defavoarea RSS Moldovenești.

Conform unei înțelegeri între Hitler și Stalin, populația germană este strămutată în Reich. Inițial, la data de 7 august 1940, Bugeacul a fost constituit într-o regiune administrativă de sine-stătătoare a RSS Ucrainene: regiunea Ismail, dar la 15 februarie 1954 a fost anexată regiunii Odesa.

Tratatul de pace din 1947 confirmă stăpânirea sovietică asupra Basarabiei, inclusiv a Bugeacului. În 1991, ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice, Bugeacul devine parte a Ucrainei.

18 10 2021 IST 3

(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий