Istoricul zilei: 11 februarie  – Știința și femeia sunt de același gen

fete-stiinta-1

La 11 februarie în întreaga lume este marcată Ziua internațională a femeilor și fetelor în știință.

Este una dintre cele mai noi sărbători inițiate de ONU. La 22 decembrie 2015, Adunarea Generală ONU a adoptat rezoluția respectivă, declarând 11 februarie ca Ziua internațională a femeilor și fetelor în știință, cu scopul omagierii și recunoașterii rolului-cheie al acestora în domeniul științei și tehnicii. De asemenea, se urmărește scopul asigurării accesului deplin și echitabil pentru femei și fete în știință, realizării în continuare a egalității de gen.

Statistica oficială a ONU atestă că în ultimii 15 ani comunitatea mondială a înregistrat succese însemnate în privința antrenării femeilor și fetelor în activitatea științifică. În pofida acestui fapt, există încă multe obstacole în calea femeilor, care dispun de capacități și de dorința de a se afirma pe tărâmul științific. Potrivit datelor UNESCO, în anii 2014-2016 numai 30 la sută din fetele studente au ales disciplinele tehnico-științifice. În domeniul tehnologiilor informaționale numărul acestora constituie numai 3 la sută, în cel al științelor naturale, matematicii și statisticii – 5 la sută, în inginerie, industrie și construcții –  8 la sută.

În Ucraina din numărul cercetătorilor științifici, 46 la sută sunt femei. Acestea, în majoritatea cazurilor, activează în sectoarele academice și guvernamentale, pe când bărbații – în sectoarele private de cercetări, unde li se propun salarii mai mari și posibilități mai favorabile pentru carieră.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

 

Lasă un răspuns