Istoricul zilei: 15 octombrie

15 10 2021 IST 4

Anul 70 î.e.n. S-a născut poetul latin Virgiliu (Publius Vergilius Maro).  Publius Vergilius Maro (70-19 î.e.n.) este autor al epopeii în versuri „Aeneis” („Eneida”), considerată epopeea națională a romanilor.

15 10 2021 IST 5

Anul 1451. La Reuseni, Bogdan al II-lea, domn al Moldovei, tatăl lui Ștefan cel Mare, a fost ucis de către Petru Aron.  Bogdan al II-lea Muşat, domn al Moldovei în perioada 2 octombrie 1449 – 15 octombrie 1451, după unii istorici este fiul din flori al lui Alexandru cel Bun, mama sa fiind necunoscută, iar după alţii, este fratele lui Alexandru cel Bun. A fost în relații foarte bune cu Iancu de Hunedoara, care l-a susținut la luarea tronului. Bogdan al II-lea a fost tatăl lui Ștefan cel Mare, cel mai longeviv și iubit domnitor român moldovean din toate timpurile. A fost căsătorit cu doamna Oltea, care s-a călugărit sub numele de Maria și care a murit la 4 noiembrie 1465, fiind înmormântată la Mănăstirea Probota din județul Suceava. Bogdan al II-lea a ocupat tronul Moldovei după alungarea lui Alexandru al II-lea. În urma intrigilor lui Petru Aron, Bogdan al II-lea a fost ucis la Reuseni. Aici, între anii 1503-1504, fiul său, Ștefan cel Mare, a ridicat o biserică.

15 10 2021 IST 6

Anul 1595. În perioada 15-20 octombrie a avut loc Bătălia de la Giurgiu între armata lui  Mihai Viteazul şi cea turcă. Ariergarda otomană a fost surprinsă şi zdrobită, iar robii luaţi de turci sunt eliberaţi. Bătălia de la Giurgiu a valorificat avantajul tactic obținut de oastea munteano-transilvană condusă de Mihai Viteazul în Bătălia de la Călugăreni. După un bombardament efectuat de artileria toscană cetatea Giurgiu a fost cucerită de aliații creștini.

15 10 2021 IST 7

Anul 1918. Fruntaşul unionist basarabean Pantelimon Halippa a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Pantelimon Halippa sau Pan Halippa (1883-1979) a fost publicist și om politic român basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii cu România.

15 10 2021 IST 8

La 15 octombrie este marcată Ziua internaţională a femeilor din mediul rural, pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua internaţională a femeilor din mediul rural a fost sărbătorită, pentru prima dată, în anul 2008. În momentul de faţă circa un sfert din populaţia planetei o constituie femeile din mediul rural. Principala lor sursă de existenţă este agricultura. În ţările în curs de dezvoltare femeile din mediul rural formează 43 la sută din braţele de muncă, antrenate în agricultură. ONU menţionează că femeile din mediul rural pot deveni un catalizator puternic al procesului global.

15 10 2021 IST 9

La 15 octombrie este Ziua Internaţională a Nevăzătorilor,  instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a „Zilei bastonului alb”, instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий