Istoricul zilei – 17 februarie: evenimente şi personalităţi

17 02 2023 IST 1

La 17 februarie 1600 a fost ars pe rug  Giordano Bruno, teolog și filosof umanist italian din epoca Renașterii. Giordano Bruno a fost condamnat și ars pe rug de Inchiziție pentru concepția sa panteistă și pentru convingerea asupra infinității lumii, idei considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victimă a obscurantismului. A fost arestat la Veneţia, în 1592 şi ţinut în temniţă şapte ani, înainte de a fi condamnat la moarte pentru erezie şi ars pe rug la Roma, în Campo de Fiori, după ce refuzase categoric să renunţe la opiniile sale privind pluralitatea lumilor.

La 17 februarie , la Berhomet pe Siret, s-a născut  contele Gheorghe (George) Wassilko de Serecki.  El a fost un politician și patriot român din Imperiul Austro-Ungar, membru ereditar al Camerei Superioare a imperiului,  consilier secret imperial și căpitan (mareșal) al Ducatului Bucovinei. După Primul Război Mondial a fost deputat în Parlamentul României,   în care a deținut funcția de vicepreședinte al senatului. Gheorghe Wassilko de Serecki a devenit deputat al Dietei Bucovinei și ales la 8 martie 1895 în Consiliului imperial (Reichsrat), ca succesor al baronului Victor de Stârcea (până în 1904). În acest timp, el s-a alăturat clubului lui Hohenwart. Apoi a fondat la Viena, alături de George Popovici, baronul Alexandru de Hurmuzachi   și alți parlamentari români Clubul Parlamentar Român în cadrul Consiliului Imperial, în care a fost vice-președinte. Guvernul de la Viena a avut nevoie de voturile lor pentru a dobândi majoritatea necesară adoptării diverselor propuneri legislative. Astfel au obținut unele beneficii, de exemplu crearea unui număr de clase paralele românești la Gimnaziul german din Cernăuți și altele. De asemenea Wassilko a luptat cu tărie împotriva persecuției românilor din Transilvania.   După unirea Bucovinei cu România, Wassilko a fost ales cu mare majoritate în 1919 și 1922, deputat în Parlamentul Român, în care a deținut funcția de vicepreședinte al senatului. Gheorghe Wassilko a fost atât înainte, cât și după război, un mare sprijinitor a societății culturale „Junimea”, al cărei președinte de onoare a și fost.

După ce Gheorghe Wassilko și frații săi Ștefan, Alexandru și Victor au fost deja onorați la 19 decembrie 1905 cu titlul de cămărari imperiali, au mai fost ridicați la rangul de conți prin rezoluția prea înaltă al împăratului Carol I al Austriei, la 29 august 1918, în Eckartsau, datorită loialității lor față de stat și sacrificiile lor personale. Familia Wassilko de Serecki a fost singura familie de proveniență română, care a purtat acest titlu. Gheorghe Wassilko a decedat la 24 martie 1940, la Cernăuţi.

17 02 2023 IST 2

La 17 februarie 1917 s-a născut Ioana Radu, pe numele adevărat Eugenia (Jana) Braia, renumita cântăreață româncă de romanțe și muzică populară.  Într-un turneu, în anul 1961, pe șoseaua Orșova-Caransebeș, autobuzul care transporta artiștii a fost implicat într-un accident de circulație, Ioana Radu a fost grav rănită la picioare, rămânând cu sechele pe viață.  Spectacolele de adio, de retragere din viața muzicală, le-a dat în 1967 în Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, pe stadioane, datorită mulțimii oamenilor care doreau să fie alături de marea artistă.

La 8 februarie 1987, în Sala Radio, a avut loc spectacolul aniversar „Omagiu romanţei”, cu ocazia împlinirii a 70 de ani ai artistei. S-a stins din viață pe 19 septembrie 1990, într-o cumplită singurătate. Este înmormântată în cimitirul Bellu din București.

17 02 2023 IST 3

La 17 februarie  1947  a decedat  la Paris scriitoarea franceză de origine română, Elena Văcărescu, cea pe care Nicolae Iorga a numit-o „ambasadoarea sufletului românesc”.  Elena Văcărescu (1864-1947) a fost o scriitoare română stabilită în Franța, membră de onoare a Academiei Române, laureată în două rânduri a premiului Academiei Franceze. A avut o bogată activitate politică și literară la Paris. În 1959 a fost reînhumată la cimitirul Bellu, în cavoul familiei Văcărescu.

17 02 2023 IST 4

La 17 februarie 1970  a murit poetul ucrainean şi activistul public, Andrii Malyşko (1912-1970). A fost şi un poet-textier. Pe versurile lui au compus cântece Platon Maiboroda, Oleksandr Bilaş, cele mai cunoscute cântece fiind „Valsul kievean” şi „Cântecul despre ştergarul brodat”.

17 02 2023 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий