Istoricul zilei: 29 martie

29 03 2021 LC IST 6

Anul 1821. În momentul începerii mișcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Suțu, a anunțat hotărârea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsând o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente și mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea Moldovei.

Ca urmare a acţiunilor nechibzuite a conducătorilor, revoluţia eteriştilor eşuează, fiind înăbuşită de puterea otomană, şi doar presiunea statelor occidentale îi sileşte pe turci, după nouă ani de lupte şi de represiune, să recunoască independenţa Greciei centrale în 1839.

Anul 1828. Are loc deschiderea în cadrul mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi a Şcolii normale şi a gimnaziului, unde studiile se fac în româneşte. Mănăstirea Sfinţii Teri Ierarhi din Iași este un monument de arhitectură de valoare din România. Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.

29 03 2021 LC IST 5

Anul 1848. Domnitorul Mihail Sturdza înăbuşă mişcarea revoluţionară din Moldova cu forţa armată. În cadrul acestei intervenţii au loc mai multe arestări, iar 13 conducători (printre care şi Alexandru Ioan Cuza) au fost trimişi sub stare de arest la Galaţi, pentru a fi exilaţi în Turcia. Şase dintre cei 13 au reuşit să scape la Brăila, de unde au trecut în Transilvania.

Anul 1972. S-a stins din viaţă Ivan Oghienko, activist religios şi de stat ucrainean. În perioada anilor 1918-1920 Ivan Oghienko (1882-1972) a fost rector al Universităţii de Stat din Kameaneţ-Podilski şi ministrul învăţământului în Guvernul Republicii Populare Ucrainene. În 1920, împreună cu membrii Guvernului, a emigrat în Polonia. În anul 1940 Ivan Oghienko a fost hirotonisit, luând numele duhovnicesc Ilarion. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial mitropolitul Ilarion a emigrat şi în 1947 s-a stabilit în Canada. El a devenit ierarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene în Canada. Este autorul a peste două mii de lucrări ştiinţifice în diferite domenii. A semnat studii despre Paisie Velicicovschi de la Mănăstirea Neamţ şi despre mitropolitul Petru Movilă.

Anul 1973. Armata SUA a încheiat retragerea din Vietnamul de Sud, conform Acordului de pace semnat la 27 ianuarie 1973 la Paris, situaţie ce a condus la prăbuşirea regimului militar de la Saigon in 1975.

Anul 1974. Naveta spaţială americană fără echipaj uman, Mariner-10, devine prima nava spațială care a vizitat planeta Mercur, trimițând peste 2.000 de imagini pe Pământ. Mariner 10 a fost o sondă spațială americană lansată de NASA la 3 noiembrie 1973 pentru a explora planetele Mercur și Venus. A realizat prima survolare a planetei Mercur. De asemenea, a fost primul vehicul spațial care a folosit asistența gravitațională, trecând la 5.768 kilometri de Venus.

29 03 2021 LC IST 4

Anul 2004. Șapte țări din Europa de Est, printre care și România, devin membre oficiale ale NATO. La 29 martie 2004, cele şapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianţei (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia), au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord Atlantice. România a fost reprezentata de premierul Adrian Năstase, de ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoană, de ministrul Apărării Naţionale, Ioan Mircea Pascu, şi de consilierul prezidenţial Corina Creţu. Depunerea instrumentelor de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO a fost urmată, pe 2 aprilie, de ceremonia arborării drapelelor de stat ale noilor ţări membre.

29 03 2021 LC IST 3

(V.K.)

 „Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий