Istoricul zilei: 29 septembrie

29 09 2021 LC IST 5

Anul 1888.  S-a născut lingvistul şi filologul Iorgu Iordan, membru al Academiei Române, întemeietor al Institutului de Filologie Română „Al. Philippide” din Iaşi, al Societăţii române de lingvistică romanică, pe care a condus-o până la sfârşitul vieţii. A fost preşedinte şi vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru UNESCO şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţilor din Berlin, Budapesta, Montpellier, Roma, Iaşi. A decedat la 20 septembrie 1986.

29 09 2021 LC IST 6

Anul 1888. A încetat din viaţă poeta Iulia Haşdeu, fiica scriitorului B.P. Haşdeu.  Iulia Hasdeu (1869-1888), tânără scriitoare și intelectuală română, poetă de limba franceză, care s-a manifestat și în muzica și pictura (cursuri particulare de desen și pictură la Paris). Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie şi a scris preponderent poezie, dar și piese de teatru, povești și povestiri. A murit de tuberculoza în vârstă de doar 19 ani și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit, în memoria acesteia, un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de castelul Iulia Haşdeu.

29 09 2021 LC IST 7

Anul 1910.  S-a născut la Vața de Sus, comitatul Hunedoara (Austro-Ungaria), părintele ieromonah şi teologul român Arsenie Boca. Arsenie Boca (1910-1989) a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din localitatea Drăgănescu (la 25 kilometri  de București). Arsenie Boca este considerat de către unii dintre ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Anul 1930. A încetat din viaţă pictorul Ilia Repin, unul dintre marii portretişti ruşi. Ilia Repin (1844-1930) a avut o însemnată influenţă asupra picturii ruse moderne.

29 09 2021 LC IST 9

Anul 1938.  A fost semnat Acordul de la Munchen  prin care Marea Britanie, Franța și Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți din Cehia către Germania, și a celor locuite de polonezii din Cehia (regiunea Cieszyn) către Polonia. A fost un prim pas spre ocuparea totală a Cehoslovaciei de către Germania şi spre modificarea raporturilor de forţe din Europa ceea ce a dus până la urmă la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Anul 1941. A avut loc prima conferință de la Moscova din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.  Averell Harriman, reprezentând SUA, și Lord Beaverbrook, reprezentând Regatul Unit, s-au întâlnit cu I. V. Stalin pentru a-i oferi garanții cu privire la sprijinul și ajutorul Aliaților occidentali în lupta împotriva inamicului comun, Germania Nazistă.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий