Istoricul zilei: 3 aprilie

3 04 2021 LC IST 6

Anul 1653. S-a încheiat prima domnie a lui Vasile Lupu în Moldova (1634–1653). Vasile Vodă Lupu (1595-1661)  a fost un domnitor umanist şi a dus o politică de susţinere a Ortodoxiei în Peninsula Balcanică, a ctitorit biserica Trei Ierarhi din Iaşi, a întemeiat Academia Vasiliană şi a sprijinit activitatea tipografică în Moldova.

Logofătul Gheorghe Ştefan, sprijinit de corpuri de oaste din Transilvania şi Muntenia, ocupă Iaşii şi se proclamă domn al Moldovei. Desfăşurarea evenimentelor din Polonia vecină, legate de insurecţia oştii zaporojene, si alte evenimente ce vizau atât Ţara Moldovei, cât şi Imperiul Otoman, i-au determinat pe otomani să-l recunoască ca domn pe logofătul rebel, care îl slujise aproape două decenii  pe Vasile Lupu. Domnul Moldovei Vasile Lupu s-a refugiat la Cameniţa, dar s-a întors în scurt timp cu cazacii ginerelui său Timuș și învinge în lupta de la Popricani. Nu se mulțumește însă numai cu recâștigarea tronului, ci îl urmărește pe Gheorghe Ştefan şi în Valahia, cu gândul de a se răzbuna şi pe vechiul sau rival, domnul muntean Matei Basarab. Este însă învins în bătălia de la Finta în 17 mai și îşi pierde definitiv tronul. Fuge la cazaci, de acolo la tătari și apoi la Constantinopol, unde a fost întemniţat în închisoarea Șapte Turnuri. După eliberare, încearcă zadarnic să-și recâștige tronul, dar moare la Constantinopol în 1661. Ulterior, osemintele sunt aduse la Iași, fiind reînhumate în biserica Trei Ierarhi, alături de ceilalţi membri ai familiei.

3 04 2021 LC IST 4

Anul 1897.  A avut loc debutul lui Mihail Sadoveanu.  Mihail Sadoveanu (1880-1961) este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice.

3 04 2021 LC IST 5

Anul 1917. Guvernul Rusiei aprobă ca 30.000 de prizonieri de origine română din armata austro-ungară să se constituie într-un corp de voluntari pentru a lupta alături de armata română refăcută împotriva armatei germano-austro-ungare. Acest corp de voluntari soseşte la Iaşi în 27 mai 1917.

Anul 1918. S-a născut marele scriitor ucrainean Oles Honcear, autorul mai multor romane, care constituie opere de referinţă ale literaturii ucrainene. Oles Honcear a participat la cel de-al Doilea Război Mondial, la operaţiunile militare de pe teritoriul României. În „Jurnalul” său notează câteva momente despre românii evlavioşi şi cu credinţă în Dumnezeu. Romanele sale „Tronka”, „Ciclonul” a fost tradus în limba română de Mircea Lutic, iar romanul „Steaua vieţii tale” – de Grigore Crigan, ambii fiind din Cernăuţi.

Anul 1922. Iosif Stalin îi succede lui Vladimir Lenin, grav bolnav, la conducerea partidului bolşevic şi a Uniunii Sovietice. Iosif Stalin (1878-1953), fost revoluționar bolșevic, a devenit după Revoluția din Octombrie conducător politic sovietic. Stalin, în funcţie de Secretar General al Partidului comunist (bolşevic), câștigă în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troțki și consolidându-și pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, și după încheierea acestuia, până la moartea sa. Din 1946 a deținut și funcția de prim-ministru al Uniunii Sovietice. Ideologia marxist-leninistă ca interpretare a lui Stalin este adeseori numită și stalinism. După moartea sa a fost învinuit de teroare împotriva poporului, de deportările în masă, la care au fost supuşi şi zeci de mii de locuitori din Basarabia şi nordul Bucovinei.

Anul 1948. Președintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall  de ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de cel de-al doilea război mondial. Planul Marshall a fost primul plan de reconstrucție, conceput de Statele Unite ale Americii și destinat aliaților europeni din cel de-al Doilea Război Mondial.

3 04 2021 LC IST 3

Anul 1948.  La Mănăstirea Agapia, România, s-a stins din viaţă Ioan Mihălcescu, Prea Sfinţitul Irineu, apostol al teologiei româneşti, Mitropolit al Moldovei din cadrul României.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” www.lyberti.com

 

Добавить комментарий