Istoricul zilei: 3 ianuarie — Ion Grămadă (scriitor-erou)

3 01 2020 I G 2

La 3 ianuarie 1886, în satul Zăhărești lângă Suceava s-a născut Ion Grămadă, viitorul scriitor, istoric și publicist bucovinean, erou al Primului Război Mondial.

A început să scrie nuvele și schițe, fiind elev la liceul greco-oriental din Suceava, unele dintre ele au fost publicate în revistele „Junimea literară” din Cernăuți și „Luceafărul” din Budapesta. Acest fiu de țăran, căruia i-a plăcut cartea, a devenit licențiat în istorie și geografie la Universitatea din Cernăuți. Ion Grămadă este recomandat de însuși Nicolae Iorga, celebru istoric român, pentru un stagiu la Viena. Aici se apropie de „România Jună”, vestita societate a românilor din capitala Austro-Ungariei, sub auspiciile căreia Mihai Eminescu a publicat „Luceafărul”. Bucovineanul Ion Grămadă a scris o monografie despre această societate și, manifestând un interes deosebit față de creația lui Eminescu, și-a ales ca temă de studiu „Contribuții la studiul vieții și operei eminesciene”, susținut la Heidelberg în 1914.

Vorbind despre perioada cernăuțeană a vieții a lui Ion Grămadă, se cere menționat faptul că în anul 1907 el înființează la Cernăuți gazeta „Deșteptarea” – una dintre cele mai populare ale vremii. Apoi devine redactor la publicațiile „Românul” și „Viața nouă”. Publicistul Ion Grămadă susține punctul de vedere național referitor la drepturile legitime ale românilor din Bucovina.

Ion Grămadă a revenit în Bucovina în 1913 și este  angajat profesor la gimnaziul german din Cernăuți. În august 1914 a trecut în regat și în momentul intrării României în război a plecat voluntar pe front. A căzut în luptă pe câmpul de la Cireșoaia, unde camarazii l-au înmormântat într-o poiană a locului. În iunie 1926 rămășițele pământești ale eroului sunt aduse la Suceava și îngropate cu onoruri în cimitirul orașului.

Proza lui Ion Grămadă a fost adunată în volumul postum „Scrieri literare” și publicat la Cernăuți în 1924. Ea este analizată de Constantin Loghin  în „Istoria literaturii române din Bucovina”. Patru proze scurte ale lui Ion Grămadă au fost incluse în compendiul și antologia „Pagini de literatură română. Bucovina, regiunea Cernăuți 1775-2000” de Grigore C. Bostan și Lora Bostan. Vestitul istoric literar Perpessicius a remarcat că în persoana lui Ion Grămadă „Bucovina pregătea un mare prozator, cel mai personal dintre prozatorii bucovineni”.

(V.K.)

Добавить комментарий