Istoricul zilei: 30 decembrie

30 12 2021 IST 7

Anul 1371. S-a născut  cneazul  Vasili Dmitrievici Donskoi. A fost Mare Cneaz al Moscovei  începând din 1389. Era fiul cneazului Dmitri Ivanovici Donskoi, învingătorul tătarilor în bătălia de pe câmpia Kulikovo , iar mama lui era Marea Cneaghină Eudoxia. În 1386 a căzut ostatic la tătari, dar a reușit să fugă din captivitate și s-a refugiat în „Marea Valahie, la Petru Voievod”, după cum scrie „Cronica rusească”, adică în Moldova, la voievodul Petru Musat. Tătarii au cerut moldovenilor să le fie predat, dar voievodul român  a refuzat. Trei ani mai târziu, Vasili Dmitrievici Donskoi l-a urmat la domnie pe tatăl său, Dmitri Donskoi. Vasili I a continuat procesul de unificare a ținuturilor rusești: în 1392, el a anexat cnezatele Nijni Novgorod și Murom, iar în 1397- 1398 – Kaluga, Vologda, Veliki Ustyug și pământurile poporului Komi. În timpul domniei sale, domeniile feudale s-au mărit. Odată cu creșterea autorității princiare de la Moscova, puterile feudale și judiciare au fost parțial diminuate și transferate lui Vasili.  Pentru a preveni ca Rusia să fie atacată de tătarii din Hoarda de Aur, Vasili I a încheiat o alianță cu Marele Ducat al Lituaniei, căsătorindu-se în 1392  cu Sofia de Lituania, singura fiică a regelui Vitautas cel Mare. Aceasta alianță s-a dovedit a fi una fragilă, din moment ce Vitautas a atacat și a cucerit mai târziu Viazma şi Smolensk. Mare Cneaz Vasili Donskoi a decedat la 27 februarie 1425.

30 12 2021 IST 4

Anul 1922. S-a înfiinţat Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS). Statul bolşevic – reunind Rusia, Ucraina, Bielorusia şi Transcaucazia – a primit numele oficial de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice. În 1991 URSS se va dezmembra şi va dispărea în istorie.

30 12 2021 IST 5

Anul 2020. A decedat  Nicolae Sabău,  cântăreţ de muzică populară,   folclorist și muzician român. Nicolae Sabău s-a născut în data de 7 decembrie 1929, în satul Cicârlău, judeţul Satu Mare, (astăzi judeţul Maramureş), într-o familie de țărani, unde au venit pe lume 9 copii. A cunoscut greutățile vieții încă de la o vârstă fragedă, crescând în dragoste pentru muncă, păscând vitele și bivolii preotului din sat, ori trudind la morărița Verdeș, adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă. „Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri…», mărturisea Nicolae Sabău cu nostalgie. Nicolae Sabău a debutat artistic la doar 16 ani, cu interpretarea cântecelor „Arză-te focu Gutâi” și „Când am zis daina, daina”. Primul său concurs național a fost în anul 1956.  În 1957   studioul teritorial al Radio Cluj l-a invitat să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj. În 1958 a fost difuzat la Radio București, cu Orchestra de muzică populară Radio,  dirijată de Victor Predescu.  În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul „Baia Mare în cântec și joc”.   Pasiunea și dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău, în anii care au urmat, prestigiul profesional și un loc privilegiat în galeria marilor artiști ai genului. Colecția impresionantă de afișe ale artistului se constituie într-o carte unicat, document grăitor al evoluției sale alături de interpreți iluștri, în zecile de mii de spectacole și turnee realizate cu ansambluri folclorice profesioniste ori de amatori, pe parcursul celor peste 50 de ani de carieră artistică.

30 12 2021 IST 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий