Istoricul zilei: 9 decembrie

9 12 2021 IST 7

Anul 1671.  Are loc  o  răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca.  Răsculaţii lăpușneni și orheieni conduși de boierii Mihalcea Hâncu şi Apostol Durac, nemultumiţi  de fiscalitatea excesivă impusă de domnitor îl alungă pe Gheorghe Duca din ţară. Răsculații ocupă Iașiul, jefuiesc curțile și casele boierești și negustorești, omorând grecii pe care îi prind. Gheorghe Duca fuge peste Dunăre cu câțiva boieri. Se întoarce în scurt timp, cu o oaste în ajutor din partea turcilor și tătarilor. Astfel, la Iepureni, armata lui Duca, condusă de boierul Alexandru Buhuș, îi învinge pe răsculați, dispersându-i. Ulterior, răsculații sunt înfrânți la Pașcani din ținutul Orheiului și lângă satul Ulmu. Urmează represiunea lui Duca, mulți oameni din ținuturile răsculate fiind robiți de tătari, spânzurați sau trași în țeapă. În 1674 Mihalcea Hâncu este luat în robie de către tătari, iar fiul său, Dumitrașcu Hâncu, vinde o parte din avere pentru a-l răscumpăra, iar scăparea din robie l-ar fi  făcut să ctitorească în 1678 o mănăstire în inima codrilor – mănăstirea Hâncu. De numele lui Hâncu este legată şi  denumirea orașului Hâncești din Republica Moldova.

9 12 2021 IST 5

Anul 1865.  Deputaţii români din Dieta Transilvaniei  protestează contra „unirii” Transilvaniei cu Ungaria. La data de 24 noiembrie /6 decembrie 1865, în cadrul Dietei Transilvaniei (ale cărei lucrări au început la 8/20 noiembrie 1865, la Cluj), s-a votat încorporarea Transilvaniei la Ungaria (potrivit unui decret imperial emis în august acelaşi an).  Autonomia principatului era, astfel, desfiinţată, urmând ca interesele acestui teritoriu locuit majoritar de români, să fie discutate şi hotărâte de Dieta de la Budapesta.

Anul 1885. S-a născut Daniel Ciugureanu, medic și politician român din Basarabia, prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti (1918).  Daniel Ciugureanu (1885-1950) a fost deputat în Sfatul Ţării de la Chișinău, prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru pentru Basarabia în patru guverne ale României, deputat și senator la București, vicepreședintele Camerei Deputaţilor,   vicepreședintele și președintele Senatului Regatului România Mare. Doctorul Daniel Ciugureanu a fost unul dintre fondatorii și fruntașii Partidului Naţional Moldovenesc și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România. După Unire a fost ministru pentru Basarabia în patru guverne românești în perioada 9 aprilie/22 aprilie 1918 — 30 noiembrie 1919. Daniel Ciugureanu este considerat unul dintre oamenii de seamă ai vieții politice românești din prima jumătate a secolului trecut, personalitate care a contribuit esențial la Unirea Basarabiei cu Regatul României.   Daniel Ciugureanu era de părere că nu există provincie mai românească decât Basarabia, că aceasta este o parte vie a unui corp prin care pulsează sânge din aceeași inimă. El nu putea concepe Basarabia în afara renașterii și întregirii naționale. Concepția respectivă și-a format-o datorită cunoașterii temeinice a istoriei românilor.

Daniel Ciugureanu a participat la toate etapele realizării Unirii, motiv pentru care Nicolae Iorga aprecia: „Când spui Basarabia îți aduci aminte de Ciugureanu și când spui Ciugureanu îți aduci aminte de Basarabia”. Arhiva politicianului a fost distrusă practic în totalitate de către securitatea comunistă română.

9 12 2021 IST 6

La 9 decembrie este marcată Ziua internaţională a luptei împotriva corupţiei, iniţiată în 2003. Atunci a fost semnată Convenţia ONU împotriva corupţiei. Potrivit datelor rating-urilor publicate de organizaţii internaţionale, în 2020 Ucraina a ocupat locul 117 din cele 180 de ţări după nivelul de corupţie.

9 12 2021 IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий