Istoricul zileri: 14 ianuarie – Unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe

14 01 2020 LC site SEMANATUL

La 14 ianuarie, pe stil vechi, este prăznuit Sfântul Vasile.

Sfântul Vasile începe noul an. În legătură cu aceasta românii au o legendă foarte frumoasă. În ea se spune că Sfântul Vasile l-a rugat pe Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile, a luat un clopoțel, i-a legat o crenguță de busuioc și s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune, de aici și obiceiul de a ura oamenilor în noaptea dintre ani.

De Anul Nou, copiii merg cu sorcova din casă în casă pentru a le ura celor care îi primesc sănătate și prosperitate financiară. Dacă cei mici sunt băieți, șansele de câștig financiar sunt mai mari, în condițiile în care tot superstițiile spun că e bine ca prima persoană care îți trece pragul de Anul Nou să fie de sex masculin. Astfel vei avea un an plin de noroc.

Oamenii trebuie ca în prima zi de an să-și pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

Vasile din Cezareea Cappadociei , cunoscut sub numele Vasile cel Mare a fost  un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii – unul dintre cei trei doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. El este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, „păzitorul de duhuri rele”.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Lasă un răspuns