Jubileu bicentenar la Ciudei

DSC_0376

406228011245247_oUna din legende spune că denumirea satului Ciudei provine de la cuvântul slav „ciudo”, ceea ce înseamnă „minune”. Cică prin părțile acestea era un izvor cu apă tămăduitoare. La el a fost dus un orb, care s-a spălat pe ochi și a recăpătat vederile. Acesta a exclamat: „Ciudo!”, adică s-a săvârșit minunea, și de atunci localitatea e numită Ciudei.
Și, iată, de două secole la Ciudei există un alt izvor-minune – școala românească, cea care cu adevărat poate fi numită „izvorul științei de carte”. Sâmbăta tre­cută Ciudeiul și-a chemat acasă fiii și fiicele, risipiți în lumea ma­re, pentru a fi martorii evenimentului istoric – marcarea bice­ntenarului școlii natale, școlii dragi.
DSC_0396Cu pâine și sare, ca pe cei mai scumpi oaspeţi – persoane din conducerea raionului Storo­jineț, reprezentanții Depar­tamentului Învățământ și Știință al ARS Cernăuți, Consulatului General al României la Cernăuți, societăților național-culturale ro­mânești din ținut, absolvenți din diferite promoții ale școlii, care i-au adus slava în țară, în România și Moldova. În tradiția ospitalității s-a înscris și „hora de la Ciudei”, în care s-au prins elevii școlii în autentice costume națio­nale. Sunetul tradițional al clopoțelului a fost de data aceasta neo­bișnuit: el a răsunat pentru ab­solvenți, chemându-i în sălile de clasă, unde aceștia cândva, sub îndrumarea profesorilor, au absorbit lumina științei de carte, care apoi le-a luminat destinul.
S-au așezat în bănci pentru a-și aminti de frumoșii ani de șco­ală și câțiva absolvenți din promoția anului 1964: Ion Burla, fost director al acestei școli, primar al satului, a deținut mai multe posturi în raion, Vasile Popescu, parohul actual al bisericii din sat, Benedict Pucaevici, fost regizor la Televiziunea regională… „Dintre cei nouăsprezece elevi din clasa noastră șapte au obținut studii superioare”, precizează domnul Ion Burla.
Coridoarele lungi ale școlii au devenit de odată înguste. Ab­solvenții și oaspeții s-au reținut mai mult lângă panoul cu fotografiile îngălbenite de vreme ale primelor promoții ale Școlii medii din Ciudei, statut primit în anul 1952. „Era unica școală medie în raionul Storojineț, își amintește veteranul învă­țământului public Dragoș Ionuț, originar din Ropcea, absolvent din prima promoție. Împreună cu mine au învățat Ilie Olar și Gheorghe Frunză, cunoscuți jurnaliști. Eram cazați la internat vreo șaptezeci de copii din localitățile raionului. În condiții grele am învățat, dar eram încrezuți: cu știința de carte vom obține multe în viață”.
Printre primii absolvenți ai școlii se numără și Alexandru Moraru, și el originar din Ropcea și pedagog de profesie. „Simt po­vara anilor, cu greu mă mișc, dar nu am putut să nu vin la această mare sărbătoare. Am absolvit trei instituții de învățământ superior și afirm că jumătate este meritul meu, iar jumătate – al peda­gogilor de la Ciudei. Școala din Ciudei întotdeauna a avut noroc de profesori cu har deosebit”, conchide domnul Alexandru Moraru.
„La această școală a învățat și bunica mea, îmi spune domnul Gheorghe Micailu, veteran al muncii pedagogice, excelent profesor de română, în prezența fostului său discipol, poetul Ar­ca­die Opaiț. În anii cât am activat la școală am pregătit multe cadre pedagogice – 27 de profesori de limba și literatura română din regiune sunt foști elevi de-ai mei”.
Între timp, clopoțelul anunță că „lecția de comunicare spiri­tuală” a luat sfârșit și începe cea festivă, în sala sportivă a școlii, gătită ca o „casă mare” cu co­vo­a­re țesute de gospodinele satului în stil național.
După Imnul de stat al Ucrainei a răsunat un alt imn de chemare la baștină – „Veniți acasă, măi copii”, interpretat de absolventa Şcolii din Ciudei și a Conservatorului din Chișinău, Diana Velea, susținută de corul de elevi.
DSC_0383Directorul Școlii medii nr. 1 din Ciudei (denumirea oficială a instituției), Radu Petrașescu, aflându-se în acest post de un sfert de veac, a menționat că istoria școlii – bogată și lungă – este scrisă de absolvenții ei. Făcând o punte între trecut, prezent și viitor, directorul școlii a spus cu fermitate: „În pofida reformelor care ne așteaptă, școala noastră trebuie să rămână școală de bază românească, pentru acea parte a populației care dorește ca ai lor copiii să învețe carte în limba română. Cred că așa va fi, fiindcă decizia se află în mâinile dumneavoastră. Poetul nostru bucovinean, Grigore Bostan, a scris într-o poezie a sa: „Stă neamul meu la poale de Carpați”. Și cât va sta neamul meu la poale de Carpați, atâta va exista și Școala medie nr. 1 din Ciudei. Sunt ferm convins de aceasta”.
Au împărtășit acest optimism al domnului director și unii dintre cei mai buni absolvenți ai Şcolii din Ciudei, care au venit la sărbătoare de departe sau mai de aproape. Lectorul universitar de la Chișinău, Mihail Burla, a recunoscut că a participat la foruri științifice internaționale, însă încearcă emoții deosebite, vorbind în fața consătenilor săi, în școala natală. „Școala este nucleului satului. Ea unește generațiile”, a declarat cu recu­noștință eminentul absolvent al ei. „Școala ne este veche, însă în ea dăinuie spiritul înnoirilor”, au sesizat și alți vorbitori, elevii de cândva Nicolae Paduri, Gheorghe Cuciureanu, ambii gă­sindu-și rostul vieții în Moldova.
Noi succese ale Şcolii din Ciudei, care deschide prima filă a celui de-al treilea veac al existenței sale, i-au urat șeful Administrației Raionale de Stat Storojineț, Iaroslav Bartoș, și președintele Consiliului Raional, Ivan Losik, consulul Consulatului General al României la Cernăuți, Edmond Neagoe, și toți cei care au avut onoarea de a rosti mesaje de felicitare de la microfonul din sală. Însă, mai multe cuvinte sincere, luminoase și senine, pline de recunoștință și iubire, au fost rostite în timpul convorbirilor și discuțiilor între absolvenți și pedagogii de ieri și de azi ai Școlii medii nr.1 din Ciudei.

Una dintre cele mai vechi școli românești din ținutul bucovinean, cea din Ciudei, a fost și rămâne o „făcătoare de minuni”, după cum s-a exprimat unul dintre discipolii ei. Sesizând acest lucru, delegația Gimnaziului românesc din localitatea vecină Crasna, în frunte cu directorul lui, Ștefan Mitric, deputat în Consiliul Regional, a dăruit Școlii din Ciudei icoana cu chipul Maicii Domnului, făcătoare de minuni de la Crasna. Primind prețiosul cadou, pedagogii din Ciudei au spus, prin vorba cântecului, că minunile se fac atunci când „sfântă ni-e casa, care crește feciori și fecioare”.

Vasile CARLAŞCIUC
Fotografii de autor

Добавить комментарий