Kazahstan are un nou preşedinte

kkk_61700400

Kazahstan are un nou preşedinte. Kasîm Jomart Tokaev a depus jurământul a doua zi după demisia lui Nazarbaev, care a condus statul asiatic aproape 30 de ani. Ceremonia solemnă a avut loc în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului.

În discursul de inaugurare, noul preşedinte al Kazahstanului l-a elogiat pe predecesorul său, pe care îl consideră un reformator desăvârşit.

„Nursultan Abişevici Nazarbaev a intrat deja în istoria mondială ca un reformator desăvârşit. El a reuşit să transforme Kazahstanul într-o ţară modernă şi de prim rang, care a intrat în grupul celor mai competitive şi dezvoltate 50 de state din lume», a spus noul preşedinte al Kazahstanului.

Chiar dacă a demisionat din funcţia de şef al statului, Nazarbaev va conduce Consiliul de Securitate al ţării până la sfârşitul vieţii. Acest drept îi este oferit de lege primului preşedinte al ţării. Pentru prima dată, Nazarbaev a devenit şef al statului în 1990.

În 2015, a fost ales această funcţie pentru al cincilea mandat. În cadrul scrutinului de acum patru ani, pentru el şi-au dat votul aproape 98 la sută dintre cetăţeni.

Criticii lui Nazarbaev cred că el și-a păstrat puterea, pentru că a suprimat opoziţia și presa liberă. Tokaev va deţine funcţia de preşedinte al Kazahstanului până la următoarele alegeri, preconizate în 2022.

Добавить комментарий