La ce vârstă se iese la pensie în UE?

47866775

În multe țări nu se mai face distincție între bărbați și femei atunci când vine vorba despre vârsta ieșirii la pensie.

În momentul când a început criza din Grecia și când a devenit limpede că această țară nu va supraviețui fără ca celelalte să plătească din buzunar pentru a o salva, unul din principalele motive de scandal pentru nordici și occidentali în general a fost vârsta prea coborâtă a ieșirii la pensie în Grecia: „Pentru ce, întreba retoric presa populară germană, să plătim noi pentru ca grecii să iasă la pensie la 60 de ani, în vreme ce noi muncim pana la 65 de ani”? Ba chiar, mai mult: începând din 2027, vârsta ieșirii la pensie va fi, pentru germani, de 67 de ani.

Indignarea părea poate justificată, însa în realitate nu toți grecii ies la pensie la 60 de ani, ci doar femeile. Vârsta ieșirii la pensie a bărbaților în Grecia e tot de 65 de ani, ca în Germania.

Acest raport de 60 de ani pentru femei – 65 pentru bărbați se întâlnește în multe țări europene. În afară de Grecia — în Italia, Austria, Polonia și Marea Britanie.

Indignarea germanilor nu își alesese așadar bine ținta, și ar fi trebuit să fie dirijată împotriva tuturor țărilor care fac distincție între bărbați și femei atunci când vine vorba despre ieșirea la pensie.

În tabăra cealaltă se afla țările care consideră ca toată lumea trebuie tratată în mod egal, indiferent de sex.

În Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Suedia, Spania și Portugalia, vârsta pensiei e de 65 de ani pentru toată lumea. Nici măcar nu putem spune ca e vorba de o mentalitate nordică, dată fiind prezenta Spaniei și Portugaliei în acest pluton.

În realitate, dacă putem spune că există undeva un scandal, îl găsim când privim spre Romania și Bulgaria.

În aceste două țări, bărbații ies la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63! Româncele se retrag așadar la 63 de ani, în vreme ce majoritatea femeilor occidentale la 65, iar în Germania, în următoarea generație, ele vor munci până la 67, adică aproape cu 4 ani mai mult.

În sfârșit, sa mai spunem că nu toate categoriile socio-profesionale sunt tratate la fel, chiar și în Occident. În Franța un militar poate ieși la pensie, dacă dorește, după numai 15 ani de serviciu, și acesta e un domeniu în care, de asemenea, nu se face distincție între bărbați și femei.

Sursa: europalibera.org

 

Добавить комментарий