La Cernăuţi a fost inaugurat Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi”

DSC_0101

Visul de decenii al românilor din Cernăuţi s-a realizat

DSC_0101În testamentul său spiritual, Doxachi Hurmuzachi i-a chemat pe românii din Bucovina să-şi păstreze iubirea de Patrie, iubirea de limbă şi iubirea de Dumnezeu. Fiii săi au respectat această dorinţă, dând un exemplu de patriotism pentru urmaşi.
Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, inaugurat duminica trecută la Cernăuţi, urmăreşte anume aceste scopuri.

În inima frumosului târg cernăuțean, pe strada Domnească de cândva, astăzi strada pietonală Olga Kobylianska din orașul Cernăuți, a fost inaugurat Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”. Grație unor vrednici români, unor adevărați patrioți ai neamului românesc, visul de decenii al comunității românești din nordul Bucovinei de a avea în urbea de pe malul Prutului un Centru Cultural Român, în cele din urmă a devenit realitate. Și s-a întâmplat  această minune nu datorită autorităților ucrainene sau române, care mereu puneau la îndoială necesitatea deschiderii unei astfel de instituții culturale în orașul Marelui Eminescu, dar a unor intelectuali bucovineni, printre care se numără juristul Eugen Patraș, academicianul Vasile Tărâțeanu și alții.

Duminica trecută, pe strada pietonală Olga Kobylianska din Cernăuți sute de români din nordul Bucovinei, dar și oaspeți din România și Republica Moldova au ieșit îmbrăcați în haine naționale pentru a fi prezenți la acest eveniment istoric în viața culturală a centrului nostru regional. Suita manifestărilor a debutat cu parada portului popular, la care au participat colective folclorice, orchestre de instrumente pupulare și artiști amatori din satele de pe Valea Siretului și din lunca Prutului, de la poalele Carpaților și din ținutul Herța, de prin satele locuite compact de români.
Apoi, un sobor de preoți în frunte cu protopopii de Storojineț și Hliboca, Vasile Covalciuc și Ioan Gorda, au sfințit acel locaș de cultură, în incinta căruia va funcționa Librăria românească ”Mihai Eminescu”, Cafeneaua literară ”Bucu­rești” și Depar­tamentele Învățământ și Cultură.
La deschiderea oficială a Cen­trului au participat reprezentanții autorităților cernăuțene și oaspeți din România și Republica Moldova. Mesaje scurte, dar pline de optimism și încurajare au fost rostite de președintele Consiliului Regional Cernăuți, Mihail Gainiceru, domnul Sergiu Nistor, consilier pre­zi­dențial din România, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Angel Tîlvăr, domnul Iaroslav Kuș­niryk, secretarul primăriei Cernăuți, dom­nul Mihai Chirică, viceprimarul de Iași, domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului județean Alba, doamna Eleonora DSC_0187Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, domnul Alex­andru Pugna, vicepreședinte al Con­si­liului Județean Bistrița Năsăud, doamna Carmen Andronache, directoarea Li­ceu­lui ”Eudoxiu Hur­mu­zachi” din Rădăuți, scriitoarea din Botoşani Lucia Olaru Nenati, scriitorul Mihai Prepeliță, aca­demicianul Mihai Cimpoi din Chișinău, renumitul istoric și critic literar Mihai Morăraș ș.a.
Oaspeții români au dat citire unor mesaje semnate de liderii statului român. Bunăoară, Președintele României, Klaus Iohannis, în mesajul său adresat ro­mânilor bucovineni a ținut să specifice: ”Ne leagă pe toți o comuniune de tradiții, limbă, istorie, dar și valori și aspirații comune. Parcurgem o perioadă plină de provocări din multe puncte de vedere. Cu toții ne dorim o regiune sigură și prosperă, în care democrația și pacea să fie repere fundamentale. De aceea afirm cu fiecare ocazie că România susține parcursul european al Ucrainei”, se spune în mesajul Preș­edintelui statului roman, Klaus Iohannis, adresat participanților din nordul Bucovinei la inaugurarea oficială a Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”.
În cadrul festivităţilor Zvetlana Preoteasa, director general al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a semnat protocolul de colaborare cu Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hur­muzachi”, numai ce inaugurat. Din partea Institutului “Eudoxiu Hur­mu­zachi” a fost făcută şi o donaţie de carte românească, fapt petru care românii din regiunea Cernăuţi sunt foarte recunoscători.
“Suntem români şi ne bucurăm de naşterea Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” de la Cernăuţi. Este extraordinar că acest eveniment remarcabil pentru comunitatea românească din Bucovina are loc la doar o zi distanţă de 9 mai, Ziua Inde­pen­denţei României şi Ziua Europei”, a relevat doamna Zvetlana Preoteasa.
A fost o duminică de suflet pentru românii din nordul Bucovinei, întrucât prin aceste evenimente culturale și prin evoluările marilor artiști români pe strada Domnească din Cernăuți, ne-am convins cu toții că mai există speranțe să supra­viețuim valurilor grele și să rezistăm în timp, să ne ridicăm cu fruntea sus prin Limbă, Cultură și Neam.
Vasile Carlaşciuc
Vitalie ZÂGREA

 

Добавить комментарий