La Chișinău au început Zilele filmelor noi ucrainene

19008922_big1573048872

Prima ediție a proiectului „Zilele filmelor noi ucrainene” se desfășoară la Chișinău, în perioada 5-7 noiembrie, la Cinematograful „Odeon”, informează moldpres.md.

În total vor fi proiectate cinci filme: dramă, documentare, comedie și desene animate.

Evenimentul este organizat de Asociația tinerilor ucraineni din Moldova „Zlagoda”, în parteneriat cu Ambasada Ucrainei la Chișinău, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și alte instituții.

În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc miercuri, 6 noiembrie, Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Volodymyr Boyechko, a menționat că scopul evenimentului este cunoașterea mai bună a Ucrainei și a ucrainenilor prin intermediul cinematografiei.

„Cu toate că suntem țări vecine, aici se cunoaște puțin despre Ucraina, doar faptul că avem teritorii ocupate, că e război. Noi am dori ca în Moldova să se știe că Ucraina se dezvoltă, că avem o cultură, inclusiv o cinematografie dezvoltată. De aceea îi îndemn pe toți cetățenii Moldovei să vadă filmele noi ucrainene. Inaugurarea oficială a evenimentului va avea loc astăzi, la ora 18.00, la Cinematograful „Odeon”, a subliniat oficialul ucrainean.

În context, managerul proiectului „Zilele filmelor noi ucrainene”, Daria Russu, a afirmat că acesta s-a desfășurat deja în Brazilia, Cehia, Lituania.

„Noi, ucrainenii din Moldova, suntem cea mai numeroasă etnie după populația băștinașă, suntem țări vecine și avem o cinematografie interesantă, iată de ce ne-a venit ideea să organizăm și aici Zilele filmelor noi ucrainene”,  a precizat Daria Russu.

La rândul său, președintele Asociației tinerilor ucraineni din Moldova, Dmitrii Lecarțev, a spus că evenimentul mai are drept scop crearea unei platforme de colaborare între regizorii ucraineni și cei moldoveni.

Marți, spectatorii chișinăuieni au urmărit filmul „Recolte amare”, o coproducție canadiano-ucraineană ce relatează istoria unei iubiri în timpul Holodomorului ucrainean din anii 1932-1933. Miercuri, micii spectatori au avut ocazia să vadă filmul cu desene animate „Țara mea – Ucraina”, iar seara, la 18.30, va fi proiectat filmul „Războiul himerelor”, un documentar ucrainean din 2017, realizat de Anastasia și Maria Starozhitsky. Este o poveste personală despre război, dragoste și moarte. Joi, 7 noiembrie, la 18.00, va fi proiectat filmul „Hoții mobile”, o comedie de regizorul Oleksandr Berezani.

În cadrul proiectului, regizorul ucrainean Ludmila Serebrinikova a ținut o lecție despre istoria cinematografiei ucrainene în fața studenților Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Tot atunci a fost proiectată pelicula „Nașterea filmului ucrainean”,  în regia Ludmilei Serebrenikova.

Добавить комментарий