Legalizarea canabisului și eutanasiei — americanii s-au pronunțat asupra unei serii de referendumuri

1902345

În paralel cu alegerile prezidențiale, americanii s-au pronunțat marți asupra unei serii de referendumuri, mai ales în legătura cu canabisul și eutanasia — transmite știreleprotv.ro cu referire la  AFP.

California a devenit cel de-al cincilea stat ce permite utilizarea în scopuri recreaționale a marijuanei, după Colorado, Oregon, Alaska și statul Washington, precum și capitala federală.

Florida este de asemenea primul stat din sudul SUA ce adopta un program de utilizare a marijuana în scopuri medicale, deja legal în 25 de state ale Uniunii.

Aprobarea utilizării canabisului în statele Florida și California ar trebui să aibă un efect de domino și ar face „inevitabilă” legalizarea marijuanei în alte state, potrivit experților.

De asemenea, trei state au votat marți asupra pedepsei cu moartea.

Alegătorii din Oklahoma au votat pentru consolidarea pedepsei cu moartea, înscriind-o în Constituție, iar Nebraska a reintrodus-o.

Californienii s-au pronunțat asupra a doua măsuri contradictorii: una vizând interzicerea pedepsei cu moartea și care a fost respinsa cu 55,4% din voturi după numărarea provizorie a voturilor, iar alta având ca scop accelerarea procedurii și care a fost adoptata. Acest mare stat din vestul SUA are cel mai mare număr de condamnați la moarte — 740. Nimeni nu a fost executat în California din 2006 din cauza disputelor asupra constituționalității metodei injecțiilor letale.

În legătura cu eutanasia, Colorado a legalizat o măsură ce permite sinuciderea asistata medical pentru persoanele bolnave în faza terminală. Eutanasia pentru pacienții care mai au doar câteva luni de trăit a fost deja autorizata în California, Oregon, Montana, Vermont și statul Washington.

California este totuși primul stat american care a interzis pungile de plastic de unica folosință, după ratificarea unei măsuri parlamentare adoptate în 2014, care le-a interzis în mai multe supermarketuri și prevede o facturare de 10 cenți per punga de hârtie în magazinele alimentare.

O astfel de interdicție a fost deja adoptata în multe comitate și orașe, inclusiv San Francisco și Los Angeles.

Добавить комментарий