Lipsă acută de insulină în farmaciile din regiunea Cernăuți

insulina

40 de mii locuitori ai regiunii Cernăuți sunt diagnosticați cu diabet zaharat. Majoritatea bolnavilor necesită în fiecare zi tratament cu insulină, un preparat care împiedică dezvoltarea bolii. Autoritățile regionale acuză lipsa banilor pentru achiziționarea acestui medicament. În schimb, în farmaciile din Cernăuți insulina se vinde la prețuri foarte mari. Iuri Lesiuk, directorul adjunct al Departamentului Regional de Sănătate din Cernăuți recunoaște că s-a creat o situație ambiguă. » Nu există fonduri suficiente pentru achiziționarea de insulină. Anual în aceste scopuri sunt necesare aproximativ 50 de milioane de grivne Anul acesta din bugetul de stat au fost alocate doar 20 de milioane”, spune I. Lesiuk. Reprezentanții organizației publice «Diabeticii din Bucovina», care se ocupă de protecția socială a persoanelor cu diabet zaharat, susțin că lipsa banilor trebuie compensată cu banii din bugetul local.

Circa 422 milioane de adulţi din întreaga lume suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în anul 1980, potrivit primului raport privind cazurile de diabet la nivel mondial publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază «amploarea enormă» a acestei boli cronice al cărei progres este legat în special de flagelul în creştere al obezităţii. La nivel global, OMS estimează că 422 de milioane de adulţi aveau diabet în anul 2014, comparativ cu 108 milioane în anul 1980. În 2012, diabetul a ucis 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, la care trebuie adăugate cele 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, ceea ce duce la un total de 3,7 milioane de decese. OMS prevede că în 2030 diabetul va fi a şaptea cauză de deces în lume. Mai mult de jumătate dintre diabeticii din lume trăiesc în Asia de Sud-Est şi în regiunea Pacificului, unde obiceiurile alimentare s-au schimbat în ultimii ani.

Diabetul este o boala cronică gravă care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (hormonul care reglează concentraţia de zahăr din sânge) sau în cazul în care organismul nu utilizează în mod corespunzator insulina pe care o produce. Potrivit OMS, insulina, care este principalul tratament pentru diabet, rămâne un produs farmaceutic greu de obţinut. Potrivit agenţiei ONU, insulina şi medicamente antidiabetice orale nu sunt în general disponibile în unele ţări sărace. Mai mult decât atât, medicamentele esenţiale pentru controlul diabetului, cum ar fi cele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, sunt rareori disponibile în aceste ţări şi în cele cu venituri medii. OMS insistă pe necesitatea descurajării consumului de tutun şi de produse alimentare dăunătoare pentru sănătate şi de încurajare a exerciţiilor fizice regulate.

Добавить комментарий