Locaş de închinare cu hramul Sfinţilor Arhangheli

21 11 2020 LC ROSA 1

Astăzi creştinii ortodocşi din Ucraina marchează,  pe stil vechi, praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. O frumoasă biserică cu hramul acestor voievozi ai oştilor cereşti a fost ridicată exact cu 120 de ani în urmă de către românii din suburbia Cernăuţiului – Roşa. Aici, în perioada ateismului, propagat cu toată forţa ideologică de puterea sovietică, a slujit altarului şi dreptei credinţe bunelul poetului notoriu din Republica Moldova, Nicolae Dabija. Despre aceasta le-a mărturisit românilor din suburbie însuşi poetul.

În memoria jertfelor regimului totalitar, în curtea Bisericii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil a fost ridicată o cruce-simbol, pe lespezile de granit fiind incrustate numele locuitorilor de la Roşa, care au fost duşi în siberii şi zac în pământ străin. În fiecare an, în miez de toamnă, aici este oficiat un parastas întru veşnica pomenire a acestor martiri ai neamului românesc.

În această zi de hram a Bisericii de la Roşa a fost sărbătorit şi jubileul ei de 120 de ani. Părintele paroh Ion Blaga, care slujeşte aici de 18 ani, a menţionat:

–Pe stil nou praznicul Sfinţilor Arhangheli cade la 8 noiembrie. Cea de a opta zi este una simbolică în credinţa noastră creştină. Ziua a opta este Ziua Judecăţii. La Judecata de apoi fiecare om va veni cu îngerul său păzitor şi va afla ce este scris în cartea vieţii lui.

Biserica noastră a fost sfinţită în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din anul 1900. Cu ocazia acestui jubileu, dar nu numai, în lăcaşul de închinare au fost efectuate lucrări de reparaţii. Acum sunt înnoite frescele. Vom amenaja mai bine şi curtea bisericii. Localnicii, românii din Roşa, au grijă de biserica lor, ne ajută, iar cel mai important e că se ţin de credinţa strămoşească. Rugându-ne, vom învinge greutăţile cu care ne confruntăm acum.

Iar rugăciunile noastre acum sunt pentru sănătatea corpului şi sănătatea sufletului.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий