MAE rus: Intrarea Ucrainei în NATO este posibilă. Va fi o problemă colosală pentru Rusia

Ukraine_NATO

Intrarea Ucrainei și a Georgiei în NATO ar reprezenta o problemă economică și militară colosală pentru Rusia, a declarat Andrei Kelin, directorul Departamentului de Cooperare Europeană al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, citat de UNIAN.

Potrivit acestuia, în primul val de extindere a NATO, au fost formulate principii și criterii cheie pentru noii membri, printre care se numără și problema soluționării diferendelor și conflictelor teritoriale.

„În situația actuală, nici una, nici alta nu corespunde acestor principii, însă atitudinea față de aceste principii se schimbă. Vedem asta după ultimele decizii, mai ales în ceea ce privește Muntenegru. Se merge mai mult în sensul oportunităților politice pentru țările occidentale”, a spus Kelin.

„Au început să abordeze mai flexibil aceste principii. Ce se va întâmpla dacă Ucraina și Georgia vor adera la NATO? Pentru noi va fi o problemă militară și economică colosală și va trebui să construim o centură de apărare lângă ce-a de-a treia capitală a noastră – Soci”, a spus diplomatul.

Acest lucru va necesita „resurse colosale pentru a preveni acțiunile posibile ale adversarului potențial”, a adăugat Kelin, care a explicat că astfel de cheltuieli sunt „inevitabile”, și sunt valabile, de asemenea, și în cazul Ucrainei.

„Avem o lungime colosală a frontierei ucrainene, care nu este deloc echipată și va trebui să construim eșaloane defensive acolo”, a spus el.

El a asigurat că acum situația „nu arata că acest lucru se poate întâmpla în curând, dar dacă relațiile se înrăutățesc spre o noua confruntare – acest lucru se poate întâmpla și va trebui să ne pregătim foarte serios”, a accentuat diplomatul rus.

Добавить комментарий