Majorarea pensiei sau condamnare la sărăcie

Screenshot_2

Pentru o parte din numărul pensionarilor, circa 500 de mii, Anul Nou va începe cu o mare bucurie – cu majorarea pensiei. Iar majoritatea pensionarilor vor trăi clipa fericită a actualizării pensiilor lor la 1 martie. După cum afirmă guvernanții, majorarea va fi esențială: de la 17 până la 40 procente.

Însă, chiar aceiași guvernanți s-au îngrijorat, căci fără diferențierea impozitelor și cotizațiilor de asigurare socială în Ucraina va fi imposibilă îndeplinirea promisiunii privind indexarea pensiilor în fiecare an. Calculați și singuri: în momentul de față în țara noastră sunt 11 milioane de pensionari, iar cotizații în Fondul de pensii plătesc 10 milioane de persoane angajate. Reiese că 10 angajați întrețin 11 pensionari. Iată de ce statul este nevoit să subvenționeze Fondul de pensii. Atât timp cât statul asigură aceste subvenții, nu va exista nici o problemă în privința plătirii pensiilor. În anul 2019 va crește salariul minim și cel mediu, iar aceasta înseamnă și mărirea cotizațiilor în bugetul Fondului de pensii și astfel va apărea posibilitatea actualizării în masă a pensiilor la 1 martie. Premierul a caracterizat acest proces drept „majorare de sistem” a pensiei și a promis că următoarea majorare se va produce în luna iulie 2019.

Dar, să vedem reversul medaliei. Ce își pot permite oamenii de vârstă înaintată, primind pensii mizerabile? Chiar fiind majorate, ele rămân în urma salariului mediu. S-a constatat că pensionarii lasă o bună parte din pensie nu la magazine, ci în farmacii. Lor abia le ajung bani pentru plătirea serviciilor comunale, cumpărarea produselor alimentare strict necesare și a medicamentelor. Și așa de la o lună la alta, din an în an. Vom constata cu durere că pensionarii au devenit cea mai nevoiașă pătură a populației. Iată de ce pentru mulți cetățeni ieșirea la pensie nu este o bucurie. Pensia mică le deschide ușa sărăciei. Dar să ne referim la datele de statistică. Dacă la 1 ianuarie 2018 pensia medie constituia 2.479 grivne, la 1 octombrie – 2.577 grivne. Pe pensia medie din ianuarie puteau fi cumpărate 237 de pâini, iar pe cea din octombrie – numai 215 pâini. Situația este asemănătoare și la alte produse alimentare. Nivelul pensiei crește, dar cresc și prețurile și în această întrecere scade puterea de cumpărare a banilor. Pensionarii din regiunea Cernăuți simt mai bine această nedreptate socială, fiindcă la noi pensia medie este cu mult mai mică decât indicele pe țară.

Majorarea pe etape a pensiilor nu acoperă cheltuielile suportate de pensionari și aceasta nu asigură depășirea pragului sărăciei.

Добавить комментарий