MARIA STOIANOV VA CÂNTA LA CERNĂUȚI

maria-stoianov_30695500

La tradiționala seara de romanțe desfășurată sub genericul ”La steaua care a răsărit”, organizată în fiecare an de 15 ianuarie la centrul nostru (str.Kobylianska, nr.9) de Ziua Culturii Române din Cernăuți, va susține un recital de cântece renumita interpretă Maria Stoianov, artistă emerită din Republica Moldova.

Invitata de onoare a Centrului nostru este binecunoscută publicului spectator din Bucovina în urma turneelor întreprinse de către formațiile etnofolclorice „Ștefan Vodă” și  „Ethnos”  din Republica Moldova, în cadrul cărora ea a evoluat nu odată.

Dar Maria Stoianov nu e cunoscută doar ca interpretă de muzică populară, tradițională românească, căci ea abordează cu succes și alte genuri de muzicale decât muzica populară. Ea compune și interpretează și muzică ușoară, și muzică folk, și  romanțe, tangouri, valsuri….

Mai puțini știu, însă, că  ea este și o talentată violonistă și compozitoare, având la activul ei peste 400 de cântece care au intrat în repertoriul multor interpreți din Republica  Moldova și  România, printre care se numără și renumiții cântăreți Paul Surugiu-Fuego și Ion Suruceanu, precum și interpretele Olga Ciolacu, Angela Marta, Anișoara Puică, Irina și Anatolie Bivol, Galina Ursu, Cezara, formația „Acord”, că ea este autoarea a două volume de versuri – „Și îngerii ca omul plâng” și „Gânduri țesute în suflet”, că în cadrul multor concerte de autor a cântat în duet cu Tudor Ungureanu, starostele şi cobzarul ansamblului folcloric “Ştefan Vodă” din Căpriana, cu starostele şi cobzarul ansamblului folcloric “Ştefan Vodă” din Căpriana starostele şi cobzarul ansamblului folcloric “Ştefan Vodă” din Căpriana Anatol Mârzenco, Zinaida Bolboceanu din Chișinău, precum și cu Paul Surugiu-Fuego din România.

De remarcat mai este și faptul că o bună parte din cântecele cărora le-a dat viață, îndrăgite de melomanii de pe ambele maluri ale Prutului, Nistrului și Tisei, răsună adeseori în diverse emisiuni radio și tv, la cererea ascultătorilor, că unele dintre ele au devenit adevărate șlagăre, cum sunt „Printre stele”, „Fericirea”,  „Intoarce-te la mine”, „Sărut mâna mamă”, „Dragostea mea”, „Adă-mi flori de liliac”, „Inimă” „Chișinău” și „Unire, frați, unire” ș.a.

Participarea Mariei Stoianov la această seară de romanțe, dedicată Marelui nostru poet Mihai Eminescu, în Ziua Națională a Culturii Române va fi o adevărată sărbătoare a sufletului pentru nenumărații admiratori ai cântecului românesc.

Vă așteptăm cu mult drag, stimată Doamnă.

Că și pe interpreții din regiunea noastră. Maria Dovghei, Gică Puiu, Gheorghe Posteucă, Dumitru Caulea, corul Asociaţiei „Anastasia” din Ciudei, raionul Storojineţ, conducător Diana Velea, Igor Raţă, Alexandru Tărâţeanu, Elvira Maraşciuc, Mirabela Plevan, Elena Nandriş, ansamblul „Fetele din Bucovina”. Și, desigur și pe dumneavoastră, dragi spectatori, care sunteţi întotdeauna alături de noi

Începutul la ora 17.00.

Vasile Tărâțeanu,

Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Добавить комментарий