Merkel: „Vom continua să susţinem Ucraina în privinţa integrităţii teritoriale”

merkel_2

Germania va continua să fie alături de Ucraina în privinţa integrităţii teritoriale a acestei ţări, a declarat vineri cancelarul german, Angela Merkel, după o întrevedere la Berlin cu preşedintele Petro Poroşenko.

Merkel s-a pronunţat pentru continuarea contactelor diplomatice în formatul Normandia (cu participarea Franţei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei), lansat în 2014 pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei. „Cred că ar trebui să continuăm lucrul în acest format”, a spus ea, recunoscând totodată „condiţiile dificile” pentru dialog.

Referitor la procesul de pace de la Minsk, cancelarul a afirmat că nu s-a obţinut un armistiţiu stabil, chiar dacă intensitatea luptelor din estul Ucrainei a scăzut. Merkel a cerut Rusiei să îi elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni făcuţi prizonieri la trecerea din Marea Neagră, prin strâmtoarea Kerci, către Marea Azov, în martie anul trecut.

Poroşenko a declarat că este pregătit să convoace un summit al grupului Normandia imediat după alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Ucraina pe 21 aprilie.

Angela Merkel a fost criticată pentru că s-a întâlnit doar cu Poroşenko, nu şi cu Zelenski. De la Berlin, Poroșenko urma să plece la Paris, unde contracandidatul său a fost primit deja de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Lasă un răspuns