Mihail Saakaşvili doreşte să revină în Ucraina şi îi cere lui Zelenski să-i restabilească cetăţenia ucraineană

5b3a1017370f2cd7478b45bd-770x400

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, ex-guvernator al regiunii Odesa şi-ar dori să revină în Ucraina şi a cerut noului preşedinte Volodimir Zelenski să-i returneze cetăţenia ucraineană de care l-a privat predecesorul acestuia Petro Poroşenko, a declarat joi avocatul său Rusan Ciornoluţki, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ciornoluţki a indicat că a depus joi o cerere în acest sens la noua administraţie prezidenţială şi întreprinderi demersuri intense pentru ca Saakaşvili să se poată întoarce în Ucraina.

La sfârşitul lunii aprilie, fostul preşedinte georgian a anunţat că a făcut demersuri pentru ca să-i fie ridicată interdicţia de intrare în Ucraina, instituită după ce intrase în ţară la 10 aprilie 2017 dinspre Polonia, fără a trece controlul la frontieră de partea ucraineană.

La 12 aprilie, el a fost expulzat în Polonia, după ce a fost arestat la Kiev. Serviciul de frontieră al Ucrainei i-a interzis să intre în ţară până în 2021.

În iulie 2017, el a fost lipsit de cetăţenia ucraineană printr-un decret al preşedintelui Petro Poroşenko în timp ce se afla în străinătate.

Poroşenko i-a acordat cetăţenia Ucrainei în mai 2015 şi l-a numit guvernator al regiunii Odesa. Dar, Saakaşvili a demisionat din funcţie în noiembrie 2016, acuzându-l pe Poroșenko de „corupţie”. La scurt timp, el şi-a înfiinţat propriul partid Mişcarea Noilor Forţe.

Nici în Georgia nu se putea întoarce întrucât renunţase în 2015 la cetăţenia georgiană, unde după două mandate prezidenţiale (2004-2007 şi 2008-2014) a fost acuzat în 2014 că şi-a depăşit în trecut atribuţiile şi a folosit abuziv fonduri de stat, riscând să ajungă la închisoare. Mihail Saakaşvili s-a refugiat în Olanda, ţara de origine a soţiei sale, Sandra Roelofs, şi s-ar afla în prezent la Amsterdam.

Добавить комментарий