Ministrul de externe al Ucrainei: «Nu va exista educație în limba maghiară 100%»

E47A1BF0-1F5C-4D80-BEAF-9A1BBF6DECE3_w1023_r1_s

Prystayko, ministrul nou-ales de externe, a vorbit despre relațiile cu Ungaria și situația cu problema limbii în domeniul educației.

Vadim Prystayko a declarat într-un interviu extins,  acordat publicației  «Adevărului European» că Ungaria a primit înсă o explicație potrivit căreia în Transcarpatia locuiesc  «cetățenii noștri, ucraineni și, chiar dacă au rădăcini și origini maghiare, oricum sunt  cetățeni ai Ucrainei».

Vă mulțumim pentru ajutor și asistență și pentru grija ce o poartă  partenerii  noștri maghiari, dar noi soluționăm  probleme ce  intră în competența Ucrainei – în scopul protejării drepturilor cetățenilor  proprii. Și în măsura în care le extindem drepturile sau le restrângem, cu siguranță, vom vorbi cu comunitatea noastră. Ne putem consulta uneori cu partenerii maghiari, dar, în cele din urmă,  decizia va fi a noastră. De sute de ori li s-a reiterat acest lucru- a spus Prystayko.

Ministrul de Externe a comentat și legea  privind educația care nu este pe palcul părții maghiare. Aici, Prystayko a informat că vor fi făcute modificări la acest articol, și anume,  că perioada de tranziție va fi prelungită până în 2023. Nu va exista educație în limba maghiară 100%, dar ministrul de externe  nu exclude faptul,  că pentru  minoritățile naționale ar trebui elaborat  un program educațional special.

„Cetățeanul Ucrainei trebuie  să aibă dreptul și oportunitatea de a comunica cu alții (ucraineni) și cu autoritățile și să aibă o poziție în acest stat. Dar  închiderea (părții  maghiare a Transcarpatiei) în enclavă este contraproductivă și nicăieri nu există  așa ceva”, a comentat Pristayko.

interregionews.eu

Добавить комментарий