Minunea „Mărțișorului”,  la poale de Carpați (Fotoreportaj)

DSC_0191

În duminica din preajma Postului mare, la Ciudei a avut loc ediția a patra a Festivalului „Mărțișor”, la care au participat instituțiile de învățământ, preșcolare și de cultură din Comunitatea Teritorială Unită de aici. De altfel, Mărțișorul, acest simbol al primăverii, a devenit și un simbol al renașterii culturale din localitățile care au format comunitatea, or festivalul vizat este „de-o seamă” cu noua formațiune de autoadministrare locală. Ideea lui s-a născut la Școala medie nr.1 din Ciudei cu limba română de predare, unde elevilor li se altoiește și dragostea față de cântecul și dansul popular. Atunci, în 2017, când Comunitatea era la început de cale, directorul școlii, Radu Petrașescu, cu propunerea colectivului pedagogic, a venit la primarul Anatolie Pițul. Primarului i-a plăcut ideea și a susținut-o, fiindcă un asemenea festival îi unește pe toți locuitorii din comunitate.  Festivalul „Mărțișor” a primit „înscrierea permanentă” în Comunitatea Ciudei și se bucură de rezonanță chiar peste hotare. Datorită Internetului au posibilitate să-i admire și să-i asculte pe artiștii amatori din Ciudei și Igești și consătenii plecați la câștig peste hotare. Ei chiar i-au trimis mesaje primarului Anatolie Pițul, mulțumindu-i pentru acest festival-minune. Într-adevăr, este o minune de la Ciudei. Nu în zadar denumirea localității Ciudei provine de la cuvântul slav „ciudo”, adică minune.

Și, iată, cel de-al patrulea an al existenței sale Comunitatea Teritorial Unită Ciudei îl marchează prin cel de-al patrulea „Mărțișor”.  Și din nou misiunea organizatorică și-a asumat-o neobositul director de la Școala nr.1 din localitate, Radu Petrașescu. La actuala ediție, în calitate de oaspeți de onoare au fost noul șef al Administrației Raionale de Stat Storojineț, Dmytro Balinov, care a copilărit la Ciudei, la bunicii de aici, Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, poetul Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, președinta Societății Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, Lilia Govornean, iar dintre colectivele artistice – ansamblul „Izvoraș” din Ropcea, condus de Victoria Costinean, lucrătoare emerită a culturii din Ucraina, precum și interpretul și autorul de cântece, Dumitru Caulea, din Cernăuți.

Sărbătoarea de suflet de câteva ore, începută prin sunetul buciumelor de la Crasna,  a luminat cu razele primăverii și ale cântecului popular inimile spectatorilor din sala arhiplină. Fiecare școală de cultură generală din comunitate a fost prezentă cu câteva numere artistice, care au și stat la baza concertului. Vorba directorului Casei de cultură din Ciudei, Ilie Pascar: „În actuala situație, când majoritatea tinerelor familii sunt plecate la câștig peste hotare, școlile sunt salvarea noastră. Fără ele nu am avea activitate artistică”. Câteva numere artistice excepționale au dăruit spectatorilor elevii și profesorii de la Școala de arte din Ciudei, care este finanțată din bugetul Comunității, în frunte cu directoarea Diana Cogut. Pe timpuri, tatăl ei, Iosif, a pus începutul acestei școli. Deci, există o continuitate a faptelor bune și frumoase.

„Pentru mine „Mărțișorul” este o sărbătoare deosebită. Mă bucură nespus de mult că noi, românii, ținem la tradiția noastră milenară, că avem societățile noastre național-culturale”, mi s-a destăinuit doamna Maria Erimescu, fostă profesoară de română la Ciudei, care se află acum la odihna binemeritată.

Cu Mărțișorul începe nu numai primăvara calendaristică, ci și cea a spiritualității românești.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com

 DSC_0194
DSC_0182 DSC_0181

 

Добавить комментарий