Miting pentru susținerea Legii Lingvistice la Cernăuți

FFB65BFE-255C-478D-86FE-B1AEC04ADF63

Marți, 16 iulie 2019, pe Piața Centrală din Cernăuți este programat un miting pentru susținerea controversatei Legi privind „utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții”. Acțiunea se încadrează în campania națională „Limba ne unește”.

Trebuie de precizat că Legea lingvistică intră în vigoare începând cu ziua de astăzi.

Conform Legii toți cetățenii Ucrainei sunt obligați să cunoască limba ucraineană. Toți oficialii și șefii instituțiilor de stat, medicii, avocații, directorii de universități, judecătorii, militarii etc. trebuie să vorbească în ucraineană.

Site-urile și ziarele trebui să aibă și o versiune în limba ucraineană sau cel puțin 50% din conținut să fie în limba ucraineană. Producătorii și distribuitorii de film și TV vor trebui să se asigure că 90% din conținutul lor video este în limba ucraineană. Și cărțile trebui să aibă cel puțin 50% conținut în limba națională. Pentru utilizatorii de computere, software-ul trebuie să aibă o interfață în ucraineană, asta deși lege permite folosirea în acest caz a limbii engleze sau a oricăreia din limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru umilirea publică și nerespectarea limbii de stat”, răspunderea penală.

Lasă un răspuns