Moscova neagă competența Curții de Arbitraj de la Haga în disputa cu Ucraina

2D7C927B-423C-41A9-9366-9821BF3782F2_cx0_cy10_cw0_w1080_h608_s

Moscova a respins luni competenţa Curţii Permanente de Arbitraj (APC) în cadrul disputei cu Ucraina asupra apelor din jurul coastelor Crimeii.

Autoritățile ucrainene au cerut APC „să asigure respectarea drepturilor sale maritime ordonând Federaţiei Ruse să înceteze acţiunile ilicite din perspectivă internaţională în apele respective”.

„Acest tribunal nu are competenţa de a decide în privinţa reclamaţiilor Ucrainei”, a declarat luni ambasadorul itinerant şi agent al delegaţiei ruse, Dmitri Lobach, în cadrul unei audieri în faţa Curţii.

„Este clar că revendicările Ucrainei vizează suveranitatea Rusiei asupra Crimeii şi a zonelor sale maritime. În ciuda respectului pe care Rusia îl are pentru Curte, aceasta nu poate stabili care stat este suveran asupra Crimeii”, a adăugat el.

„Revendicarea suveranităţii Rusiei în Crimeea nu poate fi în niciun caz calificată drept abuzivă”, a adăugat Lobach.

Primele declaraţii ale reprezentanţilor Ucrainei în faţa APC sunt programate pentru marţi.

În noiembrie 2018, Garda de Coastă rusă a sechestrat trei nave militare ucrainene care încercau să intre în Marea Azov. Acest incident armat s-a soldat cu trei răniţi, iar de atunci 24 de marinari ucraineni sunt ţinuţi prizonieri.

Lasă un răspuns