MRP, IEH ȘI ILR se desființează și apare Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în coordonarea Primului ministru al României

logo-ministerul-romanii-de-pretutindeni-576x320log

Guvernul României a desființat, prin ordonanță de urgență (OUG), Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi» pentru Românii de Pretutindeni dar nu și Institutul Limbii Române și a decis înființarea unui Departament pentru Românii de Pretutindeni(DRP), transmite Romanian Global News, preluat de Libertatea Cuvântului.

DRP va fi o structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, condusă de un secretar de stat, prin preluarea activității în domeniul românilor de preturindeni și a structurilor specializate în acest domeniu de la Ministerul Românilor de Pretutindeni și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi» pentru românii de pretutindeni, care se desființează.

În maxim 30 de zile va apare o Hotărâre de guvern care va reglementa numărul de posturi, organigrama și atribuțiile DRP. Este foarte probabil ca numărul de posturi să fie mai redus decât totalul posturilor celor două instituții desființate, partea administrativă a acestora fiind inutilă în condițiile în care DRP, fiind fără personalitate juridică, va depinde de structurile administrative ale aparatului de lucru al guvernului.

Atât Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cât și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi», aveau ca obiect de activitate sprijinirea comunităților de români din comunitățile istorice din jurul țării, dar și pe cei din diaspora.

Institutul Limbii Române deși apare în programul de guvernare că se va desființa și va fi înglobată în DRP, în Ordonanța de urgență nu mai apare ca desființată.

ILR este o instituție creată prin Hotărâre de Guvern, în 1999, ce are ca misiune promovarea limbii și culturii române în străinătate prin intermediul educației și se află în subordinea Ministerului Educației Naționale.

Tot în aparatul de lucru al guvernului se înființează Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, fără personalitatea juridică, în coordonarea Primului ministru, condusă de un secretar de stat și care preia activitatea și structurile specializate de la Ministerul pentru Români de Pretutindeni, mai puțin cele care nu se referă la relația cu R. Moldova și care rămân la DRP.

Добавить комментарий