Negocierile dintre Ucraina și Rusia la Istanbul s-au încheiat

29 03 2022 IN 6

Întâlnirea a început cu discuții tête-à-tête între liderii delegațiilor, iar apoi a continuat într-un format extins, transmite RBC-Ucraina.

Discuțiile de la Istanbul au durat aproximativ 3 ore. Delegaţia ucraineană a declarat că mutarea negocierilor din Belarus în Turcia este prima victorie a Ucrainei. Se lucrează la un nou sistem de garanţii de securitate pentru Ucraina. Acesta este un nou tratat internațional, care urmează să fie ratificat. În acest context delegaţia ucraineană a amintit despre lecţia amară a Memorandumul de la Budapesta. Țările garantate, potrivit analogului articolului 5 al NATO vor organiza consultări în termen de 3 zile. Țările garante vor fi obligate să ofere ajutor. Printre garanți Ucraina vede  țările Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite, Franța, Turcia, Germania, Canada, Polonia, Israel.

Problemele referitoare la raioanele temporar ocupate din regiunile Doneţk şi Lugansk și Crimeea nu au fost soluţionate. De aceea, deocamdată garanţii nu vor lucra în aceste teritorii. Unele țări au dat deja aprobarea preliminară. „Acesta este sistemul pe care dorim să construim un nou viitor pentru Ucraina”, a subliniat delegaţia ucraineană. De asemenea, acești garanți ar trebui să ajute Ucraina să adere la UE. S-a accentuat că Ucraina este pregătită pentru neutralitate, dacă se va ajunge la un tratat de pace. Implementarea deciziei va urma după procedura: referendum, apoi ratificare de către parlamentele țărilor garantate.

Crimeea este o clauză separată a acordului. Timp de 15 ani vom purta negocieri cu Rusia privind peninsula, iar în acest timp nu trebuie să fie nici un fel de ostilități. Problemele privind statutul teritoriilor ocupate din regiunile Lugansk și Donețk vor fi discutate de președinții Ucrainei și Federației Ruse.

S-a menţionat că pentru desfăşurarea referendumului este nevoie de pace. Niciun garant nu va semna un contract sub presiune. Dacă toate părţile acceptă o astfel de poziție, va avea loc o retragere a trupelor, întoarcerea oamenilor și apoi un referendumul. Delegaţia ucraineană a specificat: „Recunoaștem doar granițele Ucrainei recunoscute în lume din 1991. Fără compromisuri. Am anunțat cele mai importante cerințe. Vom negocia în următoarele 2 săptămâni. Cred ca în 2 săptămâni vom invita ţările garanţi la negocieri”.

Delegaţia rusă a declarat că Rusia face doi pași spre dezescaladare. S-a decis reducerea radicală a ostilităţilor în direcţiile Kiev şi Cernigov. Iar întâlnirea dintre Putin și Zelenski este posibilă concomitent cu parafarea tratatului de pace de către miniștrii de externe.

Federația Rusă a primit propuneri scrise din partea Ucrainei care confirmă dorința sa pentru un statut neutru și non-nuclear.

La o ședință de informare interimară, un membru al delegației ucrainene, consilierul șefului Oficiului Prezidențial,  Myhailo Podoliak, a anunțat despre consultări intense pe mai multe probleme importante. În special, delegațiile au discutat despre un acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina. „Numai cu acest tratat putem pune capăt războiului așa cum are nevoie Ucraina”, a accentuat Podoliak. Delegaţiile au discutat, de asemenea, problema încetării focului și încălcările Convenției de la Geneva referitoare la prizonierii de război de ambele părți.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий