„Odihnește-i, Doamne, pe robii tăi…”

8 10 R 1

În una din duminicile lui Brumărel, la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din suburbia Roșa a Cernăuțiului neapărat este oficiat un parastas întru pomenirea celor circa o sută de localnici, jertfe  ale regimului totalitar sovietic. Pentru majoritatea dintre ei acel drum al suferințelor în GULAG-urile staliniste a fost un drum fără  întoarcere. Ei au murit de boli și chinuri, fără ca cineva să verse o lacrimă la creștetul lor sau să aprindă, pur și simplu, o lumânare, cum este primit la creștini. Românii din suburbia Roșa nu i-au uitat și imediat cum a apărut ocazia de a privi critic și real la „perioada sovietică”, au procedat creștinește: în anul 1992 au ridicat o cruce simbolică cu numele tuturor martirilor neamului românesc de la Roșa, în 2022 ea a fost înlocuită cu una nouă, iar lista victimelor regimului totalitar a fost completată. La aceasta și-au adus contribuția unii gospodari din Roșa, precum și Societatea panucraineană „Golgota”, dar mai ales președintele ei, Vasile Rauț.

8 10 R 2

În anul curent parastasul întru pomenirea martirilor români de la Roșa a fost oficiat în a doua duminică a lunii, la 8 octombrie. Acest ritual creștin a coincis cu Ziua orașului Cernăuți. La Rosa, unde populația românească prevalează, s-a păstrat tradiția străbună. Românii de la Roșa țin la limba română și la cultura română, iar în biserică serviciul divin este ținut în limba maternă. După Sfânta Liturghie, părintele paroh Ioan Blaga a oficiat și parastasul întru comemorarea victimelor represiunilor staliniste. Domnul părinte a accentuat că în prezent oamenii noștri sunt puși iarăși la grele încercări – războiul din Ucraina. Veterana învățământului public, fosta directoare a Școlii nr.10 de la Roșa, Maria Timcu, în prezent activistă a Societății „Golgota”, și-a adus aminte de ridicarea în curtea bisericii din suburbie a primei cruci întru comemorarea celor deportați în locuri îndepărtate, de contribuția arhivistului Petru Grior, al fostului președinte al Societății „Golgota”, Octavian Bivolaru. Doamna Maria l-a numit și pe gospodarul din Roșa Stâncă, Nicolae Cozma, care în curând va împlini 94 de ani. El este martorul deportărilor din primii ani postbelici. Le-a mulțumit românilor de la Roșa pentru faptele lor creștinești reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul plenipotențiar Nicolae Dan Constantin.  Președintele Societății panucrainene „Golgota”, Vasile Rauț, a specificat că la ridicarea noii cruci-simbolice în toamna anului trecut a simțit susținerea multor români cu inimă mare și creștinească din suburbie. Au rostit mesaje și cuvinte de apreciere a evenimentului Vasile Bâcu, președintele Societății „Mihai Eminescu”, scriitoarea Maria Toacă, jurnaliștii Felicia Nichita-Toma și Vasile Carlașciuc, Elena Nandriș, vicepreședinta Societății culturale „Grigore Nandriș” din Mahala. Au participat la eveniment Nicolae Toma, redactorul-șef al „Zorilor Bucovinei”, Alexandru Cociurca, membru al Societății „Valea Prutului”, Dumitru Zaidel, activist al culturii din Ostrița-Mahala, poetul Gheorghe Ungureanu și activistul Mihai Gherman.

8 10 R 3

Comemorarea victimelor regimului totalitar s-a încheiat cu depunerea de flori la crucea-simbol de lângă Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ploaia de toamnă, care s-a abătut asupra Cernăuțiului, a stropit  cu darul cerului numele incrustate pe placa de granit și înscrise în cartea suferințelor neamului. În pofida vântului rece, la acest locaș sfânt de la Roșa, după cum a observat diplomatul Nicolae Dan Constantin, se simte căldura inimilor românilor.

8 10 R 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий