Pacienții caută medici de familie sau medicii de familie caută pacienți?

27983170_1967768646821809_7108174346698178415_o

La 2 aprilie curent a început prima etapă a reformei medicale. Ea prevede alegerea medicului pentru acordarea asistenței medicale preventive și se desfășoară în cadrul campaniei „Medic pentru fiecare familie”.

În cadrul campaniei „Medic pentru fiecare familie” cetățenii urmează să semneze declarații cu medicul de familie, terapeut sau pediatru. În baza acestor documente pacientul are un medic concret, care va primi salariu în dependență de numărul pacienților. Salariul respectiv va începe să fie plătit din luna iulie.

Pentru semnarea declarației poate fi ales medic din orice instituție sanitară, care acordă ajutor medical preventiv. Această formalitate, adică semnarea declarației, poate avea loc numai la instituțiile sanitare, care au aderat la reformă.

Campania de semnare a declarației cu medicul de familie este fără termen.

Prima etapă a reformei medicale a început nu pe loc viran, în afară de aceasta până la 2 aprilie au urmat pregătirile. Conducătorul Instituției comunale „Centrul de asistență medico-sanitară preventivă” din raionul Noua Suliță, în momentul de față președintele Comisiei de lichidare, Veaceslav Bejan, afirmă că în acest raion, pe calea reformei s-a făcut un pas înainte.

– Oamenii înțeleg reformele așa cum li se explică. Timp de doi ani ne-am pregătit pentru ea – am lucrat cu populația și, totodată, am avut grijă de întărirea bazei materiale a fiecărei instituții sanitare din satele raionului, a accentuat domnul Veaceslav Bejan. În primul rând, le-am asigurat cu calculatoare, în total am cumpărat 20 de calculatoare noi și am angajat un inginer ca să-i învețe pe lucrătorii medicali să se folosească de Internet și de programul special, pe care l-am primit din Kiev. Deci, în fiecare sat din raion există rețeaua Internet. De la 8 februarie a.c. acest sistem funcționează deja în regim de testare. Am obținut ca la data de 1 aprilie medicii noștri să fie bine pregătiți pentru activitatea în condițiile reformei.

– Ați accentuat că ați pregătit pentru reformă populația din raion.

– Locuitorii au fost informaţi că fiecare dintre ei va avea dreptul să- și aleagă medicul de familie. De la 1 ianuarie anul curent în ambele ziare raionale au fost publicate fotografiile tuturor medicilor de familie din raion, însoțite de caracteristicile respective. În afară de aceasta, am pregătit registrul pacienților, în sistemul electronic unic sunt incluse toate instituțiile sanitare din raion și potențialii pacienți. S-a primit un fel de recensământ al populației. Acum suntem în perioada de reorganizare, care va dura până la 31 mai. De la 1 iulie vom lucra în baza listelor de contract.

– Adică salariile medicilor de familie vor depinde de numărul pacienților pe care aceștia îi deservesc.

– Se trece de la principiul teritorial de deservire medicală la cel comunicativ. Am mai spus că pacienții pot face o alegere liberă a medicilor de familie. Și iată în ce constă problema. Până acum un medic de familie deservea 1.200 de pacienți, în noile condiții el urmează să aibă 2.000 de pacienți. Apare o altă problemă – cea a cadrelor. Medicii tineri sunt disponibili să lucreze după acest principiu. Unii nu sunt părtașii reformei și visează ca procesul să revină la locul de unde a pornit. Dar, reformele, ca și râul, nu pot curge înapoi. Medicii în vârstă, care sunt la pensie, au declarat că aceste inovații nu sunt pentru vârsta lor și au cedat locul celor tineri.

– Dar cum rămâne cu copământenii noștri plecați peste hotare? Revenind la baștină, unii dintre ei apelează la serviciile medicilor.

– Deocamdată ei sunt trecuți în registrul roșu. Dacă vor semna declarațiile respective, vor fi trecuți în registrul verde și vor fi deserviți la fel ca și ceilalți pacienți. Vreau să spun că în data de 3 aprilie în raion au fost semnate 6.500 de declarații. Zilnic sunt semnate mai mult de 300 declarații. Așa că medicii de familie nu vor rămânea fără pacienți.

Добавить комментарий