Papa de la Roma nu vizitează Ucraina din cauza Bisericii Ortodoxe Ruse

pDVJ7H_5d70ba03342741_25997046-tmb-720x411xfill

Episcopul greco-catolic Boris Gudziak consideră că Biserica Ortodoxă Rusă blochează sosirea Papei Francisc în Ucraina.

Arhiepiscopul  BUGC  Boris Gudziak susține că unul dintre motivele pentru care Papa Francisc nu a ajuns încă în Ucraina este o posibilă reacție negativă a Bisericii Ortodoxe Ruse faţă de o astfel de vizită, relatează publicația catolică «Crux».

Gudziak a declarat într-un interviu că «el și colegii săi prelați insistă mai mult ca niciodată asupra unei vizite papale în Ucraina». Potrivit acestuia, această călătorie poate fi crucială pentru a pune capăt conflictului militar din Estul Ucrainei.

«Credem că dacă Papa va vizita Ucraina, atunci numărul de ucişi va scădea, dacă nu va înceta în genere», a spus Gudziak, adăugând că BUGC de mult timp i-a propus Papei să viziteze Ucraina.

Totuşi, el susține că tergiversarea în acceptarea vizitei de către papă a fost cauzată, cel puțin parțial, de teama unei reacții negative din partea Bisericii Ortodoxe Ruse. În această problemă, după cum susţine Gudziak, părerea Bisericii Ortodoxe Ruse «își joacă rolul»

În plus, el a relatat că la sinodul BUGC, care are loc acum la Roma, greco-catolicii ridică întrebarea privind vizita Papei împreună cu oficialităţile Vaticanului.

În comentariile sale pentru  publicație, Gudziak a explicat că uniații ucraineni convoacă de obicei sinodurile în Ucraina, dar motivul pentru care întâlnirea din acest an are loc la Roma este legată de tema unității și comunicării cu Curia Romană.

Boris Gudziak a mai menționat că crede ferm că Biserica Greco-Catolică din Ucraina este o prioritate pentru Vatican: «Nu avem nici un dubiu că Sfântul Scaun este solidar cu suferințele din Ucraina, în special cu Biserica Greco-Catolică din Ucraina».

Добавить комментарий