Patriarhul Rusiei, categoric împotriva unei Biserici Autocefale în Ucraina

Kirill-Bartolomeu

La Istanbul, între 1 și 3 septembrie, are loc Synaxis-ul – Adunarea generala a episcopilor – Patriarhiei Ecumenice a Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului, la care, potrivit unor surse, se discută problema acordării autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Potrivit unor jurnaliști, episcopii au confirmat la Istanbul faptul că Patriarhia de Constantinopol are dreptul sa acorde autocefalie, chiar dacă alte biserici se opun acestui act. Momentan nu există o confirmare oficială a acestei informații.

Synaxisul episcopilor nu va lua decizie privind acordarea autocefaliei, aceasta urmând să fie luată de Sinodul Patriarhiei de Constantinopol din luna octombrie.

Biserica Ortodoxă Rusă este categoric împotriva acordării autocefaliei pentru Biserica ucraineană. Patriarhul „Moscovei și al Întregii Rusii”, Kiril a declarat duminică că „este imposibil să se rupă unitatea spirituală a Sfintei Rusii”, ca unitatea Bisericii definește cale spirituala a popoarelor „întregii Rusii”, iar dacă aceasta va fi ruptă, „nu se știe în general ce se va întâmpla cu Biserica Ortodoxă”.

Totodata, Kiril nu a comentat rezultatele întâlnirii sale cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care a avut loc la 31 august și la care, așa cum era de așteptat, a fost discutata problema ucraineană. Ambele părți au emis comunicate în care întâlnirea a fost descrisa ca una „cordială și prietenoasă”.

După întâlnire, un reprezentant de rang înalt al Bisericii din Constantinopol a declarat reporterilor că Bartolomeu i-a confirmat lui Kiril ca problema autocefaliei bisericii ucrainene este într-adevăr pe ordinea de zi, notează deschide.md.

Добавить комментарий