Pensiile ucrainenilor, între inflație și FMI

1440609034_375258

Dacă ai intrat în horă, joacă aşa cum îţi cântă muzica. Aşa e şi cu creditul pentru Ucraina din partea Fondului Monetar Internaţional. Ţara, dependentă de acest creditor principal în lume, este nevoită să se reformeze în conformitate strictă cu litera memorandumului semnat, chiar dacă uneori indicaţiile FMI nu coincid cu interesele naţionale. Dolarii de la Fond sunt pentru Ucraina ca perna cu aer pentru bolnavul care se sufocă şi nu mai are cu ce respira. Şi, iată, s-a ajuns ca sub muzica FMI să joace până şi pensionarii ucraineni. Cum vine aceasta? Foarte simplu: Fondul cere majorarea vârstei de pensionare. Zilele trecute, directorul Departamentului european al FMI, Pol Tomsen, a declarat că majorarea vârstei de pensionare este „critic importantă” pentru continuarea colaborării cu Ucraina. „Pensiile sunt foarte mici, iar mărimea lor reală a fost redusă de inflaţie. Există necesitatea majorării lor, însă aceasta trebuie să aibă loc odată cu schimbările parametrice ale sisternului de pensii, care ar duce la reînnoirea finanţării capacităţilor vitale. Astfel, majorarea vârstei de pensionare eficiente este critic necesară”, a explicat Pol Tomsen.

Chestiunea reformării sistemului de pensii chiar de la bun început a fost inclusă pe ordinea de zi a colaborării Ucrainei cu Fondul Monetar Internaţional, însă examinarea ei a fost de câteva ori amânată. Sistemul de pensii existent a creat mari probleme pentru Ucraina. Deficitul Fondului de pensii al ei este al 3 doilea în lume. În ţara noastră este foarte mare numărul pensionarilor în raport cu cel al persoanelor, care plătesc cotizaţii în Fondul de pensii. Reiese că o persoană care lucrează întreţine un pensionar.

Conducerea Ucrainei e de altă părere. Până nu demult ministrul Politicii Sociale, Andrii Reva, explica: majorarea vârstei de pensionare nu este o soluţie pentru reducerea deficitului Fondului de pensii. El a specificat că există zeci de posibilităţi de completare a Fondului de pensii şi a recunoscut că negocierile cu FMI în problema reformării pensiilor sunt foarte complicate. FMI insistă că de reformarea sistemului de pensii are nevoie nu el, ci Ucraina. Astăzi cu o pensie minimă de 1.247 grive este imposibil să trăieşti, şi nici cu cea medie de 1823 grivne. FMI a propus ca vârsta pensionării să fie de 63 de ani. Ucraina n-a căzut de acord, fiindcă din anul 2011 deja acţionează legea privind majorarea treptată a vârstei ieşirii la pensie a femeilor. Ea va dura până în anul 2021. Prin urmare, propunerea Fondului Monetar se referă numai la bărbaţi, ceea ce nu va asigura eficienţa dorită. „Există două căi de lichidare a deficitului Fondului de pensii: ori să fie mărit numărul persanelor care plătesc cotizaţiile sociale, ori să fie redus numărul pensionarilor”, a explicat ministrul Andrii Reva. Evident că soluţia a doua este inumană. Dar iată că dintre cei 10,5 milioane de angajaţi care plătesc cotizaţiile în Fondul de pensii, 4,5 milioane le plătesc din salariul minim. E clar că pentru a primi o pensie decentă omul trebuie să aibă un salariu bun, primit oficial, nu „în plic”. Guvernul a anunţat că în anul curent se prevede majorarea pensiilor. Aceasta se va referi la 9 milioane de pensionar dintre cei milioane. Vor fi revăzute pensiile persoanelor care s-au pensionat mai înainte, căci din cauza inflaţiei puterea de cumpărare a pensiilor lor s-a redus simţitor.

Добавить комментарий