Poetul martir Ilie Motrescu ar fi împlinit 75 de ani

news_1406619195_ecv

Poetul Ilie Motrescu s-a născut la 18 august 1941 într-o familie de cojocari din comuna Crasna, raionul Storojineț. După absolvirea școlii generale din sat în anul 1959 a intrat la Institutul Pedagogic “Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova, la Facultatea de filologie moldovenească și muzică, pe care a absolvit-o în 1964. După un an de armată, s-a întors la baștină lucrând ca profesor școlar la Şcoala generală nr. 4 (1965-1967). După aceea s-a transferat la Cernăuți, angajându-se la ziarul nou înființat “Zorile Bucovinei”, în calitate de lucrător literar în secția de cultură, unde a activat până la dispariția sa.
În scurta-i viață, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat și a adunat multe luc­ră­ri de valoare pentru spiritualitatea neamului nostru. În 1960 a publicat, în primul an de studenție, cele mai reușite poezii ce le scrisese până atun­ci, 27 la număr, într-o cu­legere dedicată fraților săi mai mici, gemeni, Grigore și Nicolae, întitulată ,,Cântarea Carpați­lor”, azi o raritate, ca și toate edițiile din scrisul său. Și abia după 32 de ani de la tragica-i dispariție a apărut în primăvara anului 2001, când ar fi împlinit 60 de ani de viață, car­tea de versuri și proză ,,Ho­ra vieții” alcătuită de Ion Țâbuleac, fost coleg și prieten al poetului. Este una dintre cele mai reprezentative imagi­ni ale scrisului său.
Despre poet, viața și destinul său s-au publicat în ultimii ani zeci de articole, schițe, interviuri, recenzii, prezentări de carte, comemorări, în mai multe ziare și reviste atât din Bucovina, cât și din Moldova și România, deoarece, Ilie Motrescu a devenit pentru mulți ,,emblema tânărului poet şi ziarist care plătise tribut de sânge pentru demnitatea de a fi român, pentru gândirea şi atitudinea sa nonconformiste, ce nu se prea în­scriau în schemele ideologice ale regimului. În anul 2003, la inițiativa revistei “Crasna” și cu sprijinul financiar al Uniu­nii Scriitorilor din România, s-a instalat o placă comemorativă pe casa părin­tească în care s-a născut și a creat poetul Ilie Motrescu.

Добавить комментарий