Povestea porcilor cu pestă

image-0-02-05-6488eb2eab30368faea58f2b8a6361dac13873f050b459e5c3d81eecf17a260b-V

Mai fiecare gospodar de la țară ține în coteț măcar un purceluș. Este o tradiție și un mod chibzuit de gospodărire. În genere creșterea porcilor este considerată „locomotiva” sectorului zootehnic ucrainean. Și această „locomotivă” a funcționat ireproșabil până nu au apărut stimulentele biologice, iar nu cu mult după ele a început să facă ravagii pesta porcină africană, împotriva căreia deocamdată nu există leac.

„Vigilența” serviciului epidemiologic și nemulțumirea sătenilor

Pentru sătenii din regiunea noastră anul acesta a început sub „semnul porcului”: pesta porcină a fost depistată în mai multe sate din raionul Noua Suliță, iar nu demult în Molodia, raionul Hliboca. În gospodăria fermierului I. Mereniuc au fost arşi 720 de porci. Iar sâmbăta trecută locuitorii din Lucovița, același raion, au descoperit resturi ale animalelor sacrificate, îngropate pe teritoriul satului. Locuitorii din Mamornița, raionul Herța, unde există o secție a Întreprinderii „Kolos”, bănuiesc că și acolo au fost îngropate animalele afectate de pesta porcină.

Duminică și luni mai mulți locuitori din Ostrița și Țureni au protestat în fața Întreprinderii de creștere a porcilor „Eurosvinka”, care de asemenea aparține Firmei „Kolos” și este situată chiar lângă șosea, între aceste două sate din raionul Herța și din noua comunitate teritorială unită, creată recent. Motivul care a stârnit nemulțumirea localnicilor au fost mașinile încărcate cu porci sacrificați în rezultatul cazului de pestă porcină depistată recent la Molodia.

Deplasându-ne la fața locului, vorbind cu oamenii, am aflat că se intenționează ca animalele să fie îngropate aici. În rândurile protestatarilor se aflau și deputați ai Consiliului local, precum și părintele Vasile Cazac, și el deputat. Sătenii erau indignați de faptul că nimeni nu-i informează de ce sa hotărât ca animalele sacrificate să fie îngropate anume aici, la o distanță de mai puțin de un kilometru de casele oamenilor.

„Bun început al Postului mare, a declarat părintele Vasile Cazac. Și duminica toată ziua am stat aici, și luni la fel. Nu putem admite ca în apropierea caselor oamenilor să fie un cimitir pentru animale”. Protestatarii au avut o singură cerință – să fie respectate normele sanitare și epidemiologice, iar asemenea „cadouri” să fie îngropate acolo unde se cuvine, ca să nu apară pericolul unei epidemii. Medicul veterinar de sector, prezent şi el la locul cu pricina, și-a dat părerea că asemenea chestiuni se rezolvă în cel mult 24 de ore. Totuși, e vorba de o situație epidemiologică, aceasta fiind cauzată de o boală infecțioasă foarte periculoasă.

Cum s-a procedat mai departe?

„A fost creat un grup de inițiativă, în afară de comisia de la Herța și s-a hotărât să se acționeze în felul următor, a spus a doua zi primarul Comunității teritoriale unite, dl Vasile Țurcan. Doar mașinile nu pot să rămână încărcate, adică resturile animalelor sacrificate urmează să fie îngropate. S-a găsit, totuși, un loc pentru aceasta – la o depărtare cu siguranță de localitățile din jur și nu pe teren arabil. Acolo va fi săpată o groapă adâncă, unde vor fi aruncate resturile de animale prelucrate cu anumite soluții. Ele vor fi acoperite cu un strat de pământ de 2,5 metri, aşa cum cer regulile epidemiologice și sanitare. Substanțele în rezultatul descompunerii nu vor nimeri în râulețele care se varsă în Prut. S-au dat asigurări că situația se află sub controlul veterinar și public.

Situația dată a stârnit mai multe întrebări la care lipsesc răspunsurile. În fiecare localitate există așa-numitele cimitire pentru animale și primăriile țin sub un control strict acest lucru, deoarece este vorba de sănătatea oamenilor. De ce să nu aibă asemenea locuri pentru îngroparea animalelor care au pierit întreprinderile de creștere a porcilor? Atunci ar exista o regulă elementară”.

Și, în cele din urmă, resturile animalelor, de care au dat locuitorii din Lucovița și aduse cu autocamioanele la Întreprinderea „Eurosvinka”, au fost îngropate pe teritoriul Consiliului sătesc Ostrița, conform deciziei luate la ședința Comisiei epizootice extraordinare de la Herța. Faptul a fost confirmat de Oleksandr Aleksandriuk, șeful Direcției principale a Serviciului de stat pentru consumul alimentar în regiunea Cernăuți. El a dat asigurări că locul unde resturile de animale, presărate cu var și cu substanțe de dezinfecție, au fost îngropate într-un loc situat la 3 kilometri de Ostrița. Lucrările au fost efectuate sub controlul specialiștilor, reprezentanților puterii locale și Comunității din Ostrița.

După cum ni s-a comunicat de la faţa locului, nu toţi participanţii la acţiunea de protest au fost de acord ca resturile animalelor sacrificate să fie îngropate pe teritoriul Consiliului sătesc Ostriţa.

Добавить комментарий