Prea multe ploi strică

Screenshot_2

În locul unei ploi de aur în luna mai, visate de fiecare agronom, după cum afirmă semnele „actuale” ale belșugului, în ultima lună a primăverii din anul curent a plouat aproape zilnic. Au fost ploi abundente, iar prea multe ploi aduc pagube, nu foloase. Cantitatea însemnată de precipitații a căzut în perioada 20 mai – 7 iunie. După cum a accentuat într-o conferință de presă șeful Direcției apărarea pasivă a populației din cadrul ARS Cernăuți, Oleksii Gaidai, calamitățile naturale au cauzat daune considerabile în patru raioane ale ținutului: Secureni, Noua Suliță, Storojineț și Vijnița. Au fost inundate și o parte din terenurile arabile. Pierderile cauzate se cifrează la 113 milioane grivne.

Agricultura a fost și rămâne o ocupație riscantă (și nu numai la noi, ci și în întreaga lume). În cazul dat pe ce poate conta agricultorul, fermierul nostru pentru a-și recupera pierderile? Pe asigurările și compensările din partea statului sau pe recolta salvată? Desigur, pe forțele proprii și pe îngăduiala „cancelariei cerești”.

– Urmele ploilor se mai observă pe lanurile gospodăriilor din raionul Noua Suliță, ne comunică șeful Direcției pentru Dezvoltarea Agroindustrială din cadrul Administrației Raionale de Stat, dl Anatolie Andrițchi. Sunt terenuri unde apa mai stă la suprafață. După toate probabilitățile, ele nu vor putea fi folosite în actualul sezon agricol. În data de 24 mai furtuna cu grindină s-a abătut aspra localităților Dinăuți, Coteleu și Dranița. Iar la 31 mai a plouat parcă cu găleata la Boian și Ridkivți. Pe lângă faptul că ploile mari au cauzat daune agricultorilor, ele, dacă analizăm situația în decursul întregii luni mai, au reținut încheierea campaniei de însămânțări de primăvară. În raionul nostru au rămas neînsămânțate circa 2 mii hectare de terenuri arabile. Pe 1.600 hectare era planificată însămânțarea soii, pe 600 hectare – porumbul, și încă pe 300 hectare – floarea soarelui.

Cum urmează să procedeze agricultorii în asemenea condiții? Acolo unde solul va putea fi lucrat zilele acestea, ei pot semăna porumb și soia, dar de soiuri timpurii.

În ce măsură vor putea acoperi pierderile din cauza ploilor, culturile agricole care au rezistat?

– Voi menționa că atât culturile cerealiere de toamnă, cât și cele de primăvară se află în stare minunată, constată domnul Anatolie Andrițchi. Dacă starea vremii se va ameliora și vom avea noroc de zile însorite, recolta de cereale timpurii va fi ponderabilă. Măcar atâta bucurie pentru agricultori.

În alte localităţi furtunile au făcut mai puține ravagii. Fermierul Ilie Bezușco din Oprișeni, raionul Hliboca, se bucură că semănăturile sunt în stare bună:

– Ne-au ocolit ploile mari și, slavă Domnului, semănăturile arată bine. Ca fermier, cultiv de toate și pentru toți: cereale, rapiță, soia. Solul are umiditate îndeajuns, rămâne să avem parte de zile senine și să putem strânge recolta fără pierderi.

Добавить комментарий