Presa sârbă: Biserica Ortodoxă Sârbă nu recunoaște autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene

1-0.2015-09-1875758686758575768

Biserica Ortodoxă Sârbă (BOS) nu recunoaște Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală, se spune într-o scrisoare adresată tuturor bisericilor ortodoxe, notează Radio Europa Liberă cu referire la ziarul pro-guvernamental de la Belgrad „Politika”. În articol nu este indicat când și la ce nivel a fost luată o astfel de decizie. Biserica Ortodoxă Sârbă „consideră necanonică intervenția Patriarhului Bartolomeu pe teritoriul Bisericii Ortodoxe Ruse și decizia sa legată de Ucraina”. În același timp BOS a numit Biserica Ortodoxă Ucraineană „o confederație artificială a structurilor schismatice”.

Mitropolia Kievului „nu poate fi asociată cu actuala Ucraină, deoarece se află sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei din 1686″, se arată în scrisoare. Autorii scrisorii ascund faptul că Mitropolia Kievului a existat timp de mai multe secole înainte de a fi subordonată autorității ecleziastice a Moscovei.
În scrisoare se precizează faptul că Biserica ortoxă Sârbă recunoaște numai Biserica Ortodoxă Ucraineană, condusă de Mitropolitul Onufrie, subordonată Moscovei. Biserica Sârbă „recomandă” tuturor episcopilor și preoților să se abțină de la comunicarea liturgică și canonică cu „domnul Epifanie și toți cei care sunt în unitate cu el”.
Ziarul sârb de la Belgrad amintește că o astfel de poziție a Bisericii Sârbe era de așteptat, deoarece consiliul episcopal în lunile noiembrie și ianuarie și-a exprimat atitudinea critică față de deciziile Patriarhului Bartolomeu.
Cu toate acestea, poziția oficială a Bisericii Sârbe față de Biserica Ortoxă Ucraineană nou-înființată nu a fost publicată până în prezent în limba sârbă sau pe site-ul oficial al ziarului ei „Pravoslavlie.“
Anterior Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Irinei, a catalogat acordarea Tomosului Bisericii Ortodoxe Ucrainene drept o „ legalizare a dezbinării”.
Libertatea Cuvântului, Cernăuți

Lasă un răspuns